14 березня, 11:55

Дерев'янко пропонує виявити і покарати держслужбовців, причетних до переслідування протестуючих

Верховна Рада може притягнути до відповідальності посадових осіб і держслужбовців, які брали участь в адміністративному та кримінальному переслідуванні учасників масових акцій протесту.

Верховна Рада може притягнути до відповідальності посадових осіб і держслужбовців, які брали участь в адміністративному та кримінальному переслідуванні учасників масових акцій протесту.

Відповідний законопроект під №4424 13 березня вніс позафракційний народний депутат Юрій Дерев'янко.

Зокрема, він пропонує парламенту проект Закону про заходи щодо притягнення до відповідальності деяких категорій посадових (службових) осіб, винних в адміністративному та кримінальному переслідуванні учасників масових акцій протесту у період з листопада 2013 року до лютого 2014 року.

Документом передбачається проведення таких заходів, як перевірка та атестація заступників Генпрокурора, керівників структурних підрозділів Генпрокуратури, їх заступників та інших співробітників, які здійснювали слідчі дії із розслідування випадків за участі учасників масових акцій протесту.

Так само пропонується перевірити і атестувати співробітників Генпрокуратури, які зверталися до суду з клопотанням про застосування запобіжних заходів до учасників масових акцій.

Крім цього, Дерев'янко пропонує також перевірити і атестувати заступників керівників Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та Управління державної охорони, їх підлеглих, які брали участь в охороні громадського порядку чи виконанні інших завдань під час масових акцій протесту протягом листопада 2013 — лютого 2014.

Щодо осіб, які вже не займають ці посади, але займали їх у вказаний період, планується застосувати тільки перевірку.

Нардеп також пропонує перевірити декларації про майно і доходи осіб, які підпадають під перевірку та атестацію.

Для проведення перевірки та атестації зазначених осіб проектом передбачається створити чотири Комісії. До їх складу входитимуть два працівника Генпрокуратури — за її поданням, два працівника МВС — за поданням міністерства, народні депутати — за поданням Голови Верховної Ради (по два депутати від кожної депутатської фракції і групи, а також двоє позафракційних. Також планується, що до складу Комісій буде включено і Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики.

Комісії будуть створюватися у дводенний термін з моменту набуття чинності Закону. Рішення будуть прийматися голосуванням більшості від складу Комісій. Ніхто не зможе утримуватися від голосування.

Рішення Комісій будуть обов'язковими до виконання з моменту їх прийняття. Гласність Комісій забезпечуватиметься шляхом публікації щомісячного звіту в газеті "Голос України".

http://derevyanko.org/ua/news/id/derevjanko-proponuje-vijaviti-i-pokarati-derzhsluzhbovciv-prichetnih-do-peresliduvannja-protestujuchih-372/

Поділитися новиною:
Поділитися