10 грудня, 14:23

Івано-Франківська облрада надала спецдозволи на користування надрами фірмам-прокладкам

Проти погодження надання спецдозволів на користування надрами з метою видобутку нафти і газу ТОВ «КЕРДІН ГРУП» та ТОВ «ДІСАНС» виступила фракція «ВОЛЯ» партії "РУХ НОВИХ СИЛ". Під час розгляду цих питань у сесійній залі її очільниця Ольга Галабала зазначила, що обидві компанії є фірмами –прокладками, які досі не займалися видобутком нафти та газу. А їхній статутний капітал зріс з 10 до 45 тисяч гривень лише після минулого засідання сесії облради, коли фірмам відмовили у наданні такого дозволу.

Незважаючи на такі факти, депутати погодили дозволи на користування надрами. Тож ТОВ «КЕРДІН ГРУП» мала б розробляти родовища на Південно-Делятинській площі, що розташована в Надвірнянському районі, а «ДІСАНС»  на території Північно- Татарівськї площі на території Надвірнянщини та Яремчанської міськради.

  
«Очевидно, що це компанії-прокладки. Схема загальновідома: вони використовуються для того, щоб отримати дозвіл, а потім якимось чином цим зловживати», - каже Галабала.

Депутат звернула увагу і на те, що громада не давала згоди на користування надрами.

«Івано-Франківська облрада вже два роки стоїть на позиції, яку запропонувала фракція «ВОЛЯ», що у питаннях надання надр в користування обов’язково маємо консультуватися з місцевими громадами та отримуємо їх дозвіл. В цьому випадку ані згоди, ані консультації з громадою не було», - наголосила депутат. 

Крім того, за пропозицією «ВОЛІ», облрада при наданні дозволів на використання надр встановлювала так звані особливі умови, які зобов’язували користувачів сплачувати податки, відшкодовувати завдану шкоду, брати участь в соціально-економічному розвитку громади. Втім у  цьому випадку жодна з цих умов не була зазначена.

 Відтак фракція «ВОЛЯ» запропонувала не погоджувати такі спецдозволи. Однак більшості депутатів такі порушення проігнорувала.

Поділитися новиною:
Поділитися