26 грудня, 16:30

Питання виплат заробітної плати бюджетникам у 2019 році залишається невирішеним, - фракція "ВОЛЯ" в облраді

Затримка заробітної плати - проблема, з якою бюджетники увійдуть у новий 2019 рік. На останній сессії івано-Франківської обласної ради депутати прийняли бюджет на наступний рік. Загальна його сума - 8,3млрд гривень. Майже половина з цих грошей піде на охорону здоров'я. Втім найболючішим , відзначають депутати  облради від фракції "ВОЛЯ"  залишається питання  виплат заробітної плати бюджетникам.

Нині  уряд намагається перекласти борг перед бюджетниками на місцеві громади. Та це, каже депутат Ольга Федишина, є  неприпустимим.

"Перед нами стає великий виклик. Або вимагати від держави збільшення фінансування , перегляду формул, за якими надаються кошти на медицину, на освіту. Бо в першу чергу саме цих бюджетників буде стосуватися нестача коштів. Або ж переглядати штати, які в ряді закладів є роздутими. Де є 0,25, 0,5 ставки. І часом це не є виправданим", - зазначила Ольга Федишина. 

Не дивлячись на збільшення фінансування медичної галузі, відзначає  депутат  Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ", що входить до комісії з охорони здоров'я  Олег Атаманюк, є  чимало прогалин, які потребують негайного вирішення. Тож в процесі змін до бюджету вимагатиме від обласної ради збільшення фінансування для онкохворих дітей та дітей, що хворіють на рідкісні недуги.

"Перше, за що візьмемось і що вже частково ми вирішили, це лікування та харчування дітей з орфанними, рідкісними захворюваннями. Як і на минулій комісії з питань охорони здоров'я мені нарешті галузевий департамент відкрив очі, що з 2015 року вони мали створити комісію для аналізу кількості таких хворих дітей, кількості дітей, які перебувають на обліку. Однак поки цього немає. Втім завдяки нашій позиції ця робота таки розпочалась і буде завершена в першому кварталі", - говорить Олег Атаманюк.

Нині у фокусі депутатів фракції "ВОЛЯ" і реформа освіти. Новий закон передбачає  перепрофілювання закладів загальної та середньої освіти. Втім задля втілення  планів столичних реформаторів, відзначає  представник освітянської комісії в облраді Марія Рудик, бракує найголовнішого - коштів.

"Ми розуміємо, що  якщо перепрофільовувати заклад чи на фізико-математичний, чи гуманітарний, чи робітничі спеціальності, то в першу чергу мають бути облаштовані кабінети, де будуть навчатися діти. В травні в нас ЗНО. І ті діти, які, до прикладу, вчаться у природничо-математичних закладах і ті , що навчаються у звичайних школах будуть однаково писати тести. Але  як можна ставити дітей , які навчались в необлаштованих класах, у рівні умови з тими, що навчалися в спеціально облаштованих кабінетах", - переконана Марія Рудик.

Болючим залишається і ремонт доріг. Як і минулого року, відзначають депутати фракції "ВОЛЯ", на ці потреби в обласному бюджеті 2019 року передбачено 14 млн грн. Цього вкрай недостатньо.  Єдине,  на що можливо сподіватися, відзначає представник комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та ЖКГ Ольга Федишина,  це  на субвенції з держбюджету. Втім  розподіл  цих коштів буде здійснювати  виключно ОДА 
 

"Якщо ми почитаємо текстову частину про бюджет, то нам лише дадуть на мою комісію фактично на погодження розподіл таких коштів. І в рамках того плану, який був визначений на фінансування доріг на 2018-2020 рр. Тобто фактично депутатів ставлять до відома. І це недолік нашого законодавства. Я думаю, що варто внести необхідні зміни до бюджетного кодексу для того, щоб орган місцевого самоврядування, який є виборним і представляє інтереси громади,  впливав на розподіл таких коштів", - зазначила Федишина.

Задля вирішення цього питання депутати Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" мають намір звернутися до народного депутата, кандидата в президенти Юрія Дерев'янка.

Поділитися новиною:
Поділитися