22 грудня, 05:14

МОЗ та Департамент охорони здоров'я мають допомогти медзакладам Прикарпаття отримати ліцензію на практику, аби уникнути корупції,—Ольга Федишина

Недосконалість системи надання медичним закладам первинної ланки ліцензій на медпрактику може привести до того, що частина прикарпатців залишаться без належної медичної допомоги. На цьому в сесійній залі під час обговорення   стану впровадження медичної реформи на рівні первинної ланки наголосила депутат облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Ольга Федишина. 

Вона зазначила, що в Надвірнянському районі кілька медзакладів первинної ланки зіткнулися з проблемами на етапі отримання ліцензій, а також укладання договорів, за якими вони зможуть фінансуватися з держбюджету з 1 січня 2019року. І це при тому , що 19-20 грудня був останній термін  для подачі документів, щоб укласти договір з Національною службою здоров’я України. А без ліцензії це зробити неможливо. 

Федишина привела приклад Надвірнянського району, де амбулаторія та Центр первинної допомоги у Переріслянській і Ланчинській ОТГ самотужки не змогли отримати таких ліцензій.

«Не вистачає консультаційної, інформаційної допомоги. Як з боку МОЗ, так і з боку Департаменту охорони здоров’я. Адже в лікарнях більшість працівників – це медики, а не адмінперсонал, який може якісно складати документи. Профіль роботи в них зовсім інший. Тому профільне міністерство мало б забезпечити  типовими формами документів, а по-друге – надавати онлайн консультації  чи створити гарячу лінію по якій керівники закладів охорони здоров’я  можуть додзвонитися і запитати про те, з чим не вдається впоратися», - переконана Ольга Федишина.

Вона також зазначила, що в Переріслянській ОТГ було декілька спроб подачі документів. Зреюштою,  завдяки втручанню Юрія Дерев’янка, цю ліцензію таки вдалося отримати. 

«Коли ми допомагали ОТГ, то сиділи на телефоні впродовж доби, аби лише дізнатися про стан проходження документів, про реєстраційний номер. Я вже не говорю вже про те, аби задати запитання по суті», - розповідає депутат.
По Ланчинській ОТГ, додає Ольга Федишина, ситуація ще досі не вирішена.  Медзаклад вже кілька разів подавав документи на отримання ліцензії. Однак його наразі немає ні в переліку закладів, яким погодили ліцензію, ні в переліку тих, кому відмовили.
«Це означає, що 70 працівників цього закладу з 1 січня можуть опинитися без фінансування. А жителі Ланчинської ОТГ  не зможуть отримати належних послуг», - каже депутат. 

Окрім цього, Федишина озвучила і корупційну схему, яка діє в цій сфері. 

« До нас надходили повідомлення від керівників закладів здоров’я з різних областей, які розповідали, що вони подавали документи на отримання ліцензій, їм відмовляли, знайшовши технічні помилки. І одразу після цього до них телефонували невідомі особи і  за винагороду пропонували усунути всі недоліки з гарантією отримати ліцензію. Це не що інше як корупція», - переконана Федишина.

В цьому випадку в.о. міністра МОЗ відреагувала на звернення народного депутата Юрія Дерев’янка і принаймні по одній лікарні такої ситуації вдалося уникнути, говорить депутат.

Поділитися новиною:
Поділитися