14 січня, 14:36

На Богородчанщині відбувся третій різдвяний фестиваль «Коляда у ріднім краю»

Різдвяне дійство «Коляда у ріднім краю» відбулося під відкритим небом на межі сіл Яблунька та Пороги. Участь у фестивалі взяли близько 4 десятків колективів. Колядували як церковні, шкільні  хори, так і  родинні гурти та колективи місцевих будинків культури. Підтримує різдвяний фестиваль вже другий рік поспіль депутат Івано-Франківської облради від фракції «ВОЛЯ» Марія Рудик. 

Особливу увагу на фестивалі приділили старовинним колядкам та давнім звичаям, які передаються з покоління в покоління. Поряд з виконанням колядок та вінчуваннями  відтворили ще й традицію з в’язання Василя.

«В Порогах мешкає родина,  в якій є багато чоловіків з іменем Василь. Саме вони і продемонстрували таку традицію. В’яжуть Василя ввечері напередодні 14 січня. Родина збирається разом , плетуть перевесло з сіна, яким і обв’язують Василя та бажають йому усіляких гараздів», - розповідає Марія Рудик.

Особливо цінно, каже депутат, що старовинні різдвяні звичаї підтримують молоді люди.

 
«Вже вкотре переконуюсь, такі свята під відкритим небом важливі для сільських громад.  Адже в районах люди не завжди мають можливість активно долучатися до заходів, які проводяться на обласному рівні», - говорить Рудик.

Різдвяні колядки  розбавив гумором аматорський театр Порогівського будинку культури, який зіграв гумористичні сценки різдвяного характеру.

Святкової різдвяної атмосфери заходу додала польова кухня, на якій господині сіл Яблунька та Пороги пригощали гостей фестивалю традиційними різдвяними смаколиками.

Родзинкою різдвяного свята стала жива шопка з осликом та овечками. 

Відвідало фестиваль «Коляда у ріднім краю» близько півтисячі людей. 

До слова, започаткували такий захід три роки тому священики УГКЦ з сіл Пороги та Яблунька. Спочатку він був місцевим, а цьогоріч набрав районного масштабу.

На майбутнє організатори планують зробити фестиваль традиційним та включити його проведення в районні та обласні програми управління культури, аби залучити якомога більшу кількість колективів та для збереження старовинних різдвяних традицій.

Поділитися новиною:
Поділитися