18 січня, 11:53

У прикарпатському селі батьки не пускатимуть дітей до школи поки не звільнять керівництво місцевого НВК та не відремонтують навчальні приміщення (ФОТО)

У селі Кривець, що на Богородчанщині, батьки, чиї діти навчаються в місцевому НВК, вимагають негайного ремонту школи. Підтримує батьківську громаду депутат від "ВОЛІ" Марія Рудик. 

Про грибок, прогнилу підлогу, запліснявілі книжки та дірявий дах у школі, яку відкрили 7 років тому, батьки дізналися після того, як виявили подібну ситуацію у місцевому садочку. Окрім того, ще з весни борються за належний стан води, з якої готують їжу дітям. Тепер вимагають  звільнення керівництва навчально-виховного комплексу через грубе невиконання своїх посадових обов’язків та халатне ставлення до здоров’я їхніх дітей.

Днями до навчального закладу уже вчетверте приїхала комісія у складі представників РДА, УКБ, Держпродспоживслужби, аби оглянути приміщення. До її складу нікого з батьківського комітету не включили.

«Остаточно стало зрозуміло, що за 7 років школа майже завалилася, - розповідає голова батьківського комітету Світлана, - тож, щоб почути думку нашого керівництва, на збори зібралося півсела. Однак документ про створення комісії нам не показали, хоч ми ініціювали її. Однак нам відповіли, що батьки некомпетентні у бідівельних питаннях. А пан Поштарюк (заступник голови РДА) заявив, що він сам вирішує, хто має увійти до комісії».

Під час вчорашніх оглядин, розповідають батьки, у школі виявили ще й прогнилу підлогу в актовій залі і навчальних класах, протікає дах приміщення , ламінат у жахливому стані, підлога в учительській повністю обдерта,  а температура повітря у школі  + 12 °C.

«За словами вчителів, з вересня школа не просихає. Як можуть діти навчатися в таких умовах? В приміщеннях просто неможливо перебувати через сирість і різкий запах грибка. Просто обурює, що директорка Ірина Кузишин знала про таку ситуацію і нікому не повідомила, вона свідомо отруювала наших дітей, чим несла загрозу для їхнього здоров’я», - говорить пані Світлана.

Після відвідин школи конкретних пояснень, де мають навчатися діти та що далі робитимуть з навчальним закладом члени комісії батькам не пояснили. Мовляв, за день-два нічого не вирішитися. Єдине, наголосив голова комісії Василь Поштарюк, можуть дати два автобуси, аби возити дітей на навчання до шкіл Солотвино і Яблунька. Батьків така пропозиція обурила.

«Як ми можемо своїх дітей, які приписані  у селі Кривець, давати в інші  школи? Як має відбуватися навчальний процес?  Хто буде відповідати за їхню безпеку під час переїздів? Ми не будемо пускати дітей до школи поки не буде звільнена директор школи, завгосп, які свідомо приховували інформацію про жахливий стан приміщень. Якби дах завалився дітям на голову, то хто б відповідав за їхнє життя?», - обурюються батьки.

Відтак подали заяви в поліцію і прокуратуру на керівництво НВК, відповідальних посадових осіб Богородчанської РДА та управління освіти молоді та спорту РДА за невиконання своїх посадових обов’язків та направили відповідні звернення на голову ОДА.

«Дуже дивною видається ситуація, коли директор НВК, зі слів начальника управління освіти оксани Савчук, начебто на лікарняному з 4 січня, а 10 січня вона підписує лист про дезінфекцію води в школі. Тому постає питання, чи Ірина Кузишин насправді перебуває на лікарняному. Навіть більше, не всі особи, які допустили кричущу ситуацію в школі, написали пояснювальні записки. На моє звернення, я отримала відповідь від РДА, за підписом заступника голови Івана Загірняка, що не всі відповідальні за ситуацію працівники, зокрема, заступник з господарської частини  Дерев’янко Д.Ф.,  написали пояснювальні записки. Вражає, що до цього часу ніхто з них не отримав догани. Натомість, як і дотепер, їм продовжують виплачувати заробітну плату», - говорить депутат Івано-Франківської облради від фракції «ВОЛЯ» Марія Рудик.

«Аби привести школу до належного стану, потрібні значні кошти. Наразі не буду озвучувати суму. Комісія має зробити приблизну оцінку, я не володію точною інформацією, що саме пошкоджене. Вважаю, що до літа мали б вирішити питання, якщо будуть кошти. Бо всю підлогу треба міняти і обробляти протигрибковими засобами», - говорить голова Богородчанської РДА Франко Єжак.

Також чиновник зазначив, що керівництво закладу буде  відповідати за несвоєчасне повідомлення про ситуацію в школі, адже процес її руйнування – це справа кількох років.

«Карати будемо, але це школу не відбудує. Це системна халатність»,- зазначив Єжак.

Натомість голова Богородчанського райради Михайло Головчук  переконаий, що керівництво закладу має бути негайно звільнене  за неналежне виконання своїх посадових обов’язків.

«Там дійсно безвідповідальне, кричуще невиконання своїх обов’язків. Адже за все в школі відповідає директор. Сім років школі всього, то те, що зараз там є, то це жах. Директор наражала свідомо дітей на небезпеку. Якщо прочитати, як грибок впливає на здоров’я дітей, то це жахливо», - каже чиновник. 

Поділитися новиною:
Поділитися