21 січня, 15:41

Запалити серця колядкою: Наталя Байдак розповіла про діяльність надвірнянського камерного хору «Феліціо»

Уже у лютому камерному хору «Феліціо» з Надвірної виповниться 20 років. Його учасники виконують релігійні, світські пісні, щотижня співають літургію, а на Різдвяні свята неодмінно весело та гучно колядують. Художній керівник колективу Наталя Байдак, яка є депутатом надвірнянської міськради від партії «ВОЛЯ».

Саме з розповіді про хор «Феліціо» стартував проект «Фактура» (автор журналіст Юрій Паливода), який можна побачити на «UA Карпати».  Відтак про історію створення хору та його діяльність Наталя Байдак розповіла у програмі «Карпатський ранок».

Ідея створити співочий колектив виникла після поїздки в Тезе до Мілану, розповідає Наталя Байдак.  Вразило, коли десятки тисяч молодих людей збираються і співають разом, прославляючи Бога, каже жінка.

«Відтак і в Надвірній захотіла створити колектив, який би зміг робити щось радісне разом. Я музикант за фахом та маю багато друзів, які люблять співати. Почали ми з пісень, які співають у  Тезе на прославу Божу. Потім був проект «Голгофа – шлях до воскресіння». Також співали римо-католицьку месу, нас захоплювали григоріанські розспіви. Потрохи почали співати літургію, світську та сучасну музику. Потім і власні обробки з’явилися», - говорить Наталя Байдак.

За 20 років в хорі співало понад 200 людей. Далеко не всі, каже його керівник, мають музичну освіти, однак дуже люблять співати.

«Назва «феліціо» в перекладі - щасливі разом! В нашому колективі поряд з вчителями музики співають інженери, студенти, учні, державні службовці. В нас щотижня обов’язково по дві репетиції. Тут люди скидають тягар повсякденного життя, всі проблеми. Адже спільна мета творити щось добре разом прекрасно звільняє від всіх турбот. Це така собі вокалотерапія, енергетичний обмін», - ділиться художній керівник. 

В різдвяний період «Феліціо» ходить колядувати від хати до хати. Тоді йдуть в рух і гітари, і трембіти, бубени та баяни.

«Чимало колядок виконуємо у власному аранжуванні. Це запалює людей і дає можливість пережити яскравіше радість новини про народження Ісуса. Коли автентичний гурт поєднує свій спів, до прикладу, з рок-гітарою, то відчувається справжній дух Різдва. Коляда, яка звучить у невеликій квартирі, енергія, яка переповнює – це неймовірно»,- говорить Наталія Байдак.

Богослужіння, які співає «Феліціо», можна відвідати у Прикатедральному соборі Благовіщення Пресвятої Діви Марії, що в Надвірній. Літургії, каже пані Наталя, це неймовірна  відповідальність, щастя і захоплення.

Окрім цього, має хор «Феліціо» й великий репертуар народних пісень та творів на час Великого посту.  Щороку організовує театралізовані Хресні дороги.

Гуцульські колядки у власному аранжуванні хор  «Феліціо» виконав на цьогорічному міжнародному фестивалі у Львові «Велика коляда».  У супроводі  дримб та трембіт заколядували в’язанку автентичних  коляд: «Ой, у дівоньки», «В глибокій долині», «Іже по горі-горі».

Поділитися новиною:
Поділитися