28 січня, 17:03

Ольга Галабала: Жінки ВОЛІ стартували громадський рух, який має привести до рад різних рівнів 50% жінок (ВІДЕО)

Для реалізації принципів демократії і гармонії  партія «ВОЛЯ» прийняла рішення формувати свої виборчі списки до Парламенту та місцевих рад на 50% з жінок та  домагатиметься прийняття закону про 50% квоти для жінок у списках всіх політичних партій. Для цього стартували громадський рух «Я можу». 

Про це заявила одна з лідерок партії «ВОЛЯ», керівниця фракції партії «ВОЛЯ» в Івано-Франківській облраді Ольга Галабала під час З’їзду політичної партії «ВОЛЯ», на якому народного депутата Юрія Дерев’янка було висунуто на пост Президента України.

Аби у жінок не стояв вибір між кар’єрою і дітьми, суспільство повинно створити для них нові можливості. А жінки можуть створити нові можливості 
для суспільства, переконана Ольга Галабала. Йдеться, зокрема, про можливість працювати, комфортно перебувати зі дітьми в громадських місцях, можливість забезпечити їх місцем у дитсадку чи школі. Такі питання стануть пріоритетними для громадської ініціативи.

Під час виступу Галабала навела статистику: лише 10% економічних ресурсів України контролюють та створюють жінки. А їхня зарплата на 28% менша аніж в чоловіків. Крім того, в 43% українських сімей гроші заробляє тільки одна людина – чоловік.

«Подобаються нам такі цифри чи ні, але вони є фактом того, що жінки мають в нашій країні обмежені можливості працювати, заробляти, бути керівницями підприємств. А хто ж їм заважає?» - запитує Ольга.

Дані ЄС свідчать, що працюючі жінки працюють на 4-6 годин більше ніж чоловіки, веде мову Галабала. Адже ніхто в жінки не забирає домашню роботу. Другий факт – жінки щонайменше вдвічі більше часу проводять з дітьми, аніж чоловіки. Адже це є біологічною потребою дитини, особливо до 3 років. 

«Шкода, що світ проходив такий етап радикального фемінізму, коли жінки відмовлялися від народження дітей, аби бути конкурентною з чоловіком. На жаль, це і наді актуальна тенденція. Однак у всіх європейських країнах чоловік, який доглядає за дитиною, вже є нормою», - каже одна із лідерок «ВОЛІ».

Галабала наголосила, що в Україні з усього населення 53,7% жінки. Однак, до прикладу, серед міністерок чи заступниць міністрів лише 6%, народних депутаток -12%, а в місцевих радах – всього 15%.

Відтак Україна аутсайдер серед всіх країн світу по кількості жінок у парламенті, свідчать останні дослідження економічного форуму в Давосі, які були опубліковані в грудні 2018 року. Це 105 місце серед всіх країн світу по представництву жінок в парламенті і 121 серед 145 країн за кількістю жінок у парламенті. 

«Нижче України були лише країни диктаторського спрямування. А це означає, що рівень демократії в нашій країні вимірюється і цим показником. 

Отож виходить, 28 років незалежності в нашій державі кожен закон, кожне рішення приймалося без врахування голосу жінки», - говорить Галабала. 
Одним із таких прикладів є рішення уряду Гройсмана щодо скасування допомоги при народженні дитини.

«Звіт ОБСЄ за 2017 рік свідчить, що через це скасування 90% сімей, які мать 3-4 дитини, залишилися за межею бідності. Це соціальна катастрофа для країни. Але питання, якщо б в нас в уряді сиділо 50% жінок, чи можливо було б прийняти таке рішення?» - каже Галабала. 

Однак, якщо говорити про те, що жінки мають брати участь в політиці, то є проблема і в самих жінках, додає вона.

«Я не впевнена в собі, я не можу, бо в мене маленька дитина, я не можу, бо мені треба доглядати за батьками, не можу, бо займаюсь волонтерством. 

Це стандартні відповіді жінки, коли ти їй пропонуєш стати лідеркою партійного списку. А ми хочемо, щоб наші жінки сказали «Я можу». І ми вже раз змогли. В Івано-Франківській обласній раді фракція «ВОЛЯ» має вдвічі більше жінок, аніж чоловіків», - розповідає депутатка. 

Як свідчать підсумки роботи в обласній раді, депутати від ВОЛІ займалися питання екології, освіти медицини, справедливого розподілу бюджету і величезний спектр соціальних питань. За даними ООН, лише в тих країнах, де є більше 40% жінок у владі, саме ці питання вирішуються в першу чергу.

Саме в цих країнах швидше долають бідність і встановлюють соціальну справедливість. «Я вважаю, якщо ми будемо мати рівне представництво жінок і чоловіків у владі, то наша країна буде демократичнішою, гармонійнішою і справедливішою», - підсумувала Ольга Галабала.

«Звичайно, що наша ціль, щоб на президентських виборах у березні 2019 року переміг Юрій Дерев’янко. Юрій Дерев’янко підтримує жінок! А жінки підтримають Юрія Дерев’янка!», - підсумувала Ольга Галабала.
Поділитися новиною:
Поділитися