30 січня, 13:30

На Верховинщині шукають патронатних вихователів для дітей, які опинилися в складних життєвих умовах

Відповідно до українського законодавства заклади інтернатного типу поступово припиняють своє існування. Відтак для дітей, які через складні життєві обставини не можуть жити разом з батьками або законними представниками, соціальні служби шукають патронатних вихователів. Це сім’ї, які тимчасово (3-6 місяців) будуть доглядати за дитиною, виховувати та реабілітувати її.

Патронатні сім’ї в Україні почали створювати у 2017 році, розповідає  директор Верховинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, депутат Верховинської райради від партії "ВОЛЯ" Ольга Соломійчук. Однак на Прикарпатті наразі є лише одна така сім'я у Косові.

«Практично щодня ми зіштовхуємось із жахливими випадками жорстокого поводження з дітьми. Їх залишають самих вдома на кілька діб, морять голодом, недоглядом доводять до захворювань та інвалідності… зазвичай, ці випадки виявляють сусіди, соціальні служби, поліція медиками», - йдеться у дописі, який Ольга Соломійчук розмістила у мережі Фейсбук.

В таких випадках дітей можуть вилучити до притулків, інтернатних закладів, дитячих будинків. Тоді дитина зі звичних умов, нехай навіть і плачевних, опиняється в закладах фактично закритого типу, серед таких же дітей, розповідає Соломійчук.

«Однак школи-інтернати поступово закриваються. Є сім’ї, де батьки зловживають алкоголем чи, до прикладу, потрапили в автокатастрофу. В таких випадках дітей тимчасово кудись потрібно влаштувати. Зараз притулки також планують закривати. Тому потрібні  патронатні батьки, які на час поки вирішиться питання дитини, можуть доглядати за нею. Робиться все можливе, аби діти жили в сім’ї, а не в притулку. І наголошую – це тимчасово. Для постійного проживання є прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу», - розповідає директор центру.

ДОВІДКОВО:

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму (або найманому) помешканні.

За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (на сьогодні – 9605грн.). 
Якщо в сім’ю патронатного вихователя влаштовується дитина до 1 року, дитина з інвалідністю, де одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 % за кожну дитинну. 
Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць (для дітей до 6 років 3252, від 6 до 18 – 4054 грн.). 
Обов’язкові умови створення патронатної сім’ї:
- Патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітним;
- У нього має бути помічник (зазвичай член сім’ї, що проживає разом – чоловік, батьки, повнолітні діти);
- У нього не повинно бути на вихованні малолітніх дітей;
- І вихователь, і помічник проходять навчання, що складається з 9 сесій по 2 дні.
.

Поділитися новиною:
Поділитися