1 лютого, 13:24

Депутат від ВОЛІ взялася за вирішення наболілих роками проблем грибка та неякісної води у школі на Богородчанщині

У Кривецькому НВК, щ в богородчансьбкому районі, окрім поширення грибкової інфекції, виявили ще й воду з аміаком, нітратами та підвищеним рівнем заліза. Разом із батьками проблеми навчально закладу намагається вирішити депутат Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" Марія Рудик.

Минулого тижня фахівці "Івано-Франківського Водоекотехпрому" взяли проби води зі свердловини, з якої постачали школу і дитсадок у Кривці водою, та обстежили її стан. Виявилося, що глибина свердловини всього 6 метрів, а на її дні знайшли  ще й відламану частину свердла, та й фільтрів для води там немає.

Нагадаємо, що уже понад два тижні 290 дітей у селі Кривець не відвідують НВК через поширення грибка та відсутність питної води. Перше звернення до управління освіти та керівництва Богородчанського району батьки направили ще всередині грудня. Відтак сподівалися, що до закінчення зимових канікул ситуацію вдасться вирішити.

"Ми не розуміємо, звідкіля в медсестри з'явилися дані, що вода якісна, якщо 4 експертні висновки Держпродспоживслужби і Водоекотехпрому  довели, що її не можна вживати.І зараз ніхто, ані керівництво школи, ані управління освіти, ані керівництво району, нічого не роблять, щоб ситуація змінилася. Ми своїми силами півтора місяці намагаємося вирішити проблеми, якими мало б займатися керівництво району", - розповідає мама Юлія.

За словами батьків, вони самотужки звертаються у всі інстанції, аби дослідити якість води та мікроклімату у школі.

«Нам прийшли результати досліджень  від "Івано-Франківський обласний лабораторний центр», в якому йдеться, що вологість у приміщенні значно підвищена, в таких приміщеннях не можна перебувати», - розповідає мама Світлана.

Наразі у школі  уже зірвали підлогу, почали вивозити грунт, батьки чекають, аби провели дезінфекцію приміщення. Однак книжки у бібліотеці, які повністю покрилися пліснявою, та меблі і досі на місці.

«Якщо до 10 лютого працівники не зроблять порядок з грибком на першому поверсі, батьки поїдуть до Києва під Міністерство освіти. Бо тут на місці наші чиновники абсолютно бездіяльні. Складається враження, що управління освіти покриває і всяко вигороджує директора і медсестру, не беручи до уваги Закон про освіту,  де чітко пише хто відповідальний за те , що відбувається в закладі. І як директор, яка  відсторонена від роботи, може брати участь в районних нарадах директорів?», - розповідає мама.

«У протоколі засідання комісії йдеться, що управління освіти та адміністрація НВК повинні у місячний термін  утилізувати бібліотечний фонд у Кривецькому НВК. Але адміністрація не може самостійно це зробити, адже книжки стоять на балансі управління освіти. В акті навіть немає вказано підстави, чому їх треба утилізувати. Також незрозуміло, як працює управління освіти, якщо інвентаризація книжок та шкільних меблів у Кривецькому НВК відбувається лише зараз», - розповідає депутат обласної ради від фракції ВОЛЯ Марія Рудик.

Наразі директорку закладу Ірину Кузишин так і не звільнили через невиконання своїх посадових обов’язків,  натомість наказом управління освіти від 21 .01 відсторонили від роботи на час проведення службового розслідування.  Натомість батьки продовжують вимагати звільнення керівництва школи та медсестри за статтею.

«Я відстоюю інтереси батьків і дітей. І мене дивує той факт, що начальник управління освіти Оксана Савчук або не володіє законодавством про освіту, або усунулась від виконання своїх обов’язків і повноважень. Пройшло півтора місяці від першого звернення батьків, ті питання які можна вирішити впродовж двох трьох тижнів, а це забезпечення водою та утилізація книжок, вони навіть не порушені . Я зустрілася з тим, що в Богородчанському районі виконавча влада взагалі недієва», - розповідає Марія Рудик.

Школу у селі Кривець відкрили 7 років тому, тоді на її будівництво з обласного бюджету пішло 15 мільйонів гривень. За фактами привласнення, розтрати майна під час будівництва навчального закладу та невиконання службових обов'язків відповідальними особами прокуратура та поліція Івано-Франківської області розпочали кримінальні провадження.


Поділитися новиною:
Поділитися