1 лютого, 17:22

Дерев’янко виступає за посилення кримінальної відповідальності за напади на журналістів і громадських діячів

Один з лідерів партії «ВОЛЯ», кандидат в Президенти України, народний депутат Юрій Дерев’янко зареєстрував в парламенті законопроект №9521 щодо посилення захисту громадських діячів та професійної діяльності журналістів.

Про це повідомила прес-служба нардепа. 

Дерев’янко зазначає, що в Україні почастішали випадки нападів на журналістів та громадських діячів. 

Він наводить дані з доповіді Управління верховного комісара ООН із прав людини про ситуацію з правами людини в Україні за період із 16 лютого до 15 травня 2018 року. За цей період було задокументовано 12 випадків порушення свободи слова або свободи ЗМІ. 

У вересні 2018 року в ООН заявили, що в Україні за три місяці зафіксовано 32 порушення прав журналістів та активістів. 

За період з 16 травня до 15 серпня 2018 року, за даними ООН, зафіксовано порушення щодо 23-х співробітників ЗМІ. Крім того, в ООН додали, що кількість нападів зросла на 210% порівняно з попереднім звітним періодом. 

Серед іншого, ООН зафіксувала фізичні напади на журналістів і громадських активістів із застосуванням насильства, у тому числі з летальними наслідками. 

Дерев’янко нагадав, що 17 вересня 2018 року у ході мітингу під Генпрокуратурою відбувся напад на журналіста телеканалу Newsone Дарину Білеру, а 10 жовтня 2018 року на акції під МВС невідомою речовиною облили журналістку телеканалу Newsone Анастасію Пшеничну. 

Як повідомляється у ЗМІ, нападників притягнули до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство, що наразі оскаржується. 

«4 листопада 2018 року в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2 померла Катя Гандзюк. Її ім’я стало відомим на всю країну після того, як 31 липня 2018 року під власним будинком невідомі облили активістку сірчаною кислотою», - сказав Дерев’янко 

«Таким чином, можна стверджувати, що в Україні існує реальна загроза безпеці журналістів та громадських активістів через безкарність нападників на них та бездіяльність влади», - заявив Юрій Дерев’янко. 

Законопроект 9521 передбачає посилення кримінальної відповідальності за злочини проти громадських активістів та професійної діяльності журналістів. 

Законопроект пропонує, щоб погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку каралась обмеженням або позбавленням волі на строк від трьох до чотирьох років. 

Також пропонується визначити, що під громадськими діячами слід розуміти керівників, членів політичних партій, громадських, профспілкових, релігійних організацій та інших громадських об’єднань. Втручання в діяльність громадського діяча пропонується карати штрафом від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.  

Ті самі дії, якщо вони вчинені особою з використанням свого службового становища,караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. 

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Юрій Дерев’янко спільно з нардепом Ігорем Луценком провели засідання двох підкомітетів Комітету з питань запобігання і протидії корупції, на якому обговорювались зміни до законопроекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення захисту громадських діячів та професійної діяльності журналістів».

Поділитися новиною:
Поділитися