4 лютого, 13:21

Депутат від ВОЛІ відстоює збереження унікального гірського масиву Боржава

 Зберегти унікальний гірський масив Боржава, що на Закарпатті, та не допустити занепаду туризму в цій місцевості закликає депутат Долинської районної ради від партії ВОЛЯ Іван Дирів.

Нещодавно він брав участь в громадських слуханнях, що відбулися в смт Воловець. Під час них обговорювали будівництво вітрової електростанції на Боржавських полонинах.

«Позиція моя така:  унікальне місце і гірський масив необхідно зберегти у первозданному вигляді.  Переваги, які розхвалювали інвестори, щодо будівництва цієї вітрової станції зовсім не є очевидні. А от ризики і потенційна шкода, на мій погляд і на погляд активістів, є великими. Науковці, які приїхали на слухання з Києва, Вінниці та інших міст, висловили не тільки своє занепокоєння, але й обгрунтування щодо можливих ризиків і шкоди від спорудження. Вигода від будівництва станції є мізерною. Там називалось приблизно 50 тис. євро в рік. Це остаточно не співмірно з тією шкодою, яка буде завдана полонинам», - розповідає Іван Дирів.

Депутат наголошує, що ці 200-метрові вітряки можуть нести небезпеку для людей.

«Взимку під час роботи від них на сотні метрів можуть розлітатися величезні шматки льоду. Це загрожує життю і здоров’ю піших туристів та лижників. Окрім того, при поломці такого вітряка відбувається розліт його елементів на декілька кілометрів, зважаючи на потенційне розміщення їх на вершинах хребта», - говорить Дирів.

З його слів, здебільшого громада проти спорудження вітряків.

«Хоча дехто на громадських слуханнях виступив за будівництво. Але в основному це люди, які були найняті владою і старались перевести це слухання в деструктивне русло. Вони вигукували нецензурні слова, штовхались. Представники місцевої влади, на мою думку, зайняли містечкову, локальну позицію.  Їх не цікавить довгострокова перспектива», - каже депутат.

 В громадських слуханнях взяли також участь і представники сфери туризму та послуг, спортсмени.

«Долучились до них і дельта-парапланеристи. Спорудження вітрової станції закриває можливість розвитку туризму, польотів на дельтапланах. І це також дуже велика проблема», -говорить Дирів.

За словами депутата, наразі важко спрогнозувати чи спорудять на Боржаві вітрову електростанцію. Остаточне рішення Управління екології  Закарпатської ОДА прийме після того, як подібні слухання відбудуться у всіх громадах, яких потенційно стосується цей проект.


Поділитися новиною:
Поділитися