6 червня, 13:12

Люстраційний комітет звітує про свою роботу за перші 100 днів

За перші 100 днів своєї діяльності Люстраційний комітет, працюючи на громадських засадах, добився ухвалення закону про люстрацію суддів, започаткував підбір керівників обласних управлінь міліції через проведення відкритих конкурсів (цей досвід підхопили й інші відомства), розпочав створення бази скарг на посадовців, що має сприяти новому будівництву держави через формування наново органів влади та силових структур.

Також Комітет відкрив гарячу лінію, сторінку на Facebook, власний сайт і налагодив контакти з регіональними активістами, які на місцях борються за очищення влади.

«Правляча коаліція, проголосила на Майдані про створення Люстраційного комітету та записала закон про люстрацію першим в програмі свого уряду. Але, більше влада не зробила нічого. Тому все, що ми здійснили за ці 100 днів — вдалося без жодних повноважень, на громадських засадах, виключно волонтерськими зусиллями тисяч небайдужих людей», — наголошує уповноважений Радою Майдану провести люстрацію в Україні Єгор Соболєв у своєму блозі на «Українській правді».

За його словами, щоб змінити державу Люстраційним комітетом має стати усе суспільство, адже для очищення влади потрібна активна участь громадян: «Влада – це ми. А посадовці – це наймані менеджери. Яких треба звільняти, якщо вони працюють на нас незадовільно. Нещодавній приклад звільнення начальника міліції Дніпропетровщини Георгія Гогуадзе — доводить, що це можливо».

Однак при цьому, звісно ж, люстрація в Україні має проводитись за законом. Тому Люстраційний комітет працює над законодавчими ініціативами. Після прийняття закону «Про відновлення довіри до судової системи» стало зрозуміло, що проводити справжнє очищення держави можна лише наново формуючи державні відомства.

«Такі органи як суди, варто просто набирати наново. Вони невиліковні. Бо коли закон звільнив голів усіх судів, і вперше в історії України віддав право обирати голів самим суддям – у 80% випадків вони просто переобрали тих самих людей, яких закон звільнив»,— зазначив Єгор Соболєв.

Наразі з більшістю співавторів чотирьох розроблених законів про люстрацію досягнуто порозуміння щодо необхідності проведення через парламент одного закону, який будується на ідеї набрати наново суди, прокуратуру, СБУ, міліцію та міністерства з держадміністраціями. За словами Єгора Соболєва, набирати співробітників у ці відомства необхідно через відкриті конкурси із залученням до обговорення кандидатів всієї країни.

Таку практику на пропозицію Люстраційного комітету започаткувало МВС (проте згодом стало саботувати проведення відкритих конкурсів, зараз Комітет допомагає організувати відкриті конкурси Міністерству юстиції та Уповноваженому з прав людини для підбору їхніх представників до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Наступного тижня комітет запропонує новообраному президенту – Петру Порошенку 
офіційно створити Люстраційний комітет і взяти закон «Про люстрацію», як свій перший закон для ухвалення парламентом.

Нагадаємо, 26 лютого Рада Майдану уповноважила громадського активіста, засновника бюро журналістських розслідувань «Свідомо», активіста ініціативи “Воля” Єгора Соболєва очолити Люстраційний комітет.

http://lku.org.ua/press_articles/35

Поділитися новиною:
Поділитися