6 лютого, 19:37

На Сумщині активісти ВОЛІ захищають від рейдерів 100 га пасовищ

На Сумщині у селі Павлівки активісти ВОЛІ стали на захист громади, яка потерпає від свавілля рейдерів. Так восени 2018 року, за вказівкою одного з місцевих фермерів, самовільно було зорано 100 гектарів землі під майбутні посіви. Хоча громада завжди використовувала ці це землі під випас худоби. 

Про це розповів в.о. Координатора ВОЛІ у Білопільському районі Вадим Сохань

«Зі своєю проблемою до мене звернулося понад 50 мешканців, які не могли зупинити одного з великих землевласників, які використовував громадські землі під власні посіви. Коли я приїхав на місце і побачив там трактори, працівники сказали мені, що таку вказівку їм дав господар. Ми викликали поліцію, яка зафіксувала незаконне орання землі. Після цього цей фермер прийшов на засідання сільради і сказав, що документи у нього є, але вони у «розробці» та жодних чинних паперів не надав»,  - розповів Сохань.

Незважаючи на відсутність законних підстав, обробка громадської землі не припинялась. Натомість рейдери підпалили землю біля річки, де колись були заклади торфу, що почав горіти. Спроби залити пожежу тривали більше тижня, а в цей час місцеві мешканці потерпали від диму.

«Внаслідок того, що земля навколо була зорана, туди не могла приїхати пожежна. Багато хто з літніх людей звертався до лікарів, бо потерпав від задухи. А жодної адекватної реакції від влади не було. Навіть після пікету районної адміністрації, бо звичайно, мова йде про корупційну оборудку, у якій зацікавлено чимало осіб. Зрештою, ми викликали інспектора, який мав зафіксувати посіви сої. Тоді б рейдери платили величезний штраф. Але поки посадовець їхав, врожай вже зібрали», - обурився Сохань.

Тому громада звернулася до обласного держгеокадастру з проханням упорядкувати цю землю та закріпити за нею цільове призначення. Сільрада під тиском громади навіть виділила гроші на виготовлення технічної документації. Але процес все рівно затягується.

«Зараз ми продовжуємо відстоювати землю нашої громади, але виникає враження, що і сам сільський голова у цьому не дуже зацікавлений. Фактично, життя людей у селі залежить від трьох великих орендарів, які мають по декілька тисяч гектар земель. Тому не всі мешканці готові до відкритої боротьби і навіть проявити власну політичну позицію. Але ми не опускаємо руки і боремось за права людей. Тому сподіваємося незабаром поставити крапку у цій справі», - підсумував Сохань.

Поділитися новиною:
Поділитися