17 квітня, 13:43

Соболєв: Чому ми ломимося у суди?

Процес обрання нового керівництва Вищого адміністративного суду перетворився у процес протистояння бажання справедливості та бажання втримати владу, активістів та державної служби охорони. Про це у своєму блозі на «Українській правді» пише голова Люстраційного комітету України Єгор Соболєв.

“Сьогодні під Вищим адміністративним судом лунали вибухи. Від зіткнень з державною службою охороною нас відділило лише рішення суддів розійтися і не обирати собі нового голову. Одразу скажу – це дуже неправильно і дуже неприємно”, — зауважує Соболєв.

Він зазначає, що діяти таким чином активістів спонукає кілька причин: “Перше. Сутенери в мантіях часів Віктора Януковича безсовісно висувають свої кандидатури. Сьогодні це зробив Микола Кобилянський, представник Януковича у Вищій раді юстиції. Ми звільнили його законом про початок очищення судів в минулу п'ятницю і цей пан знову лізе у вікно. Це неприпустимо. Ви, пане Кобилянський, просто не маєте морального права претендувати на крісло голови найвищого у суперечках держави та громадянина суду. Якщо Ви цього досі не зрозуміли, шкода.

Друге. Нинішні керівники держави не проти зберегти людей Януковича на ключових посадах. Саме тому керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей оточив сьогодні суд тісним кільцем своїх бійців. Ще й поставив всередині невідомий спецпідрозділ. Пане Валерію, не витрачайте сили і гроші держави на таку дурницю. Ваші бійці, до речі, переважно нас підтримують. На відміну від Сергія Пашинського, вони розуміють те ж, що й ми: залишати людей Януковича керівниками найвищих судів смертельно небезпечно. У потрібний момент вони зрадять країну і оголосять всіх нас поза законом на радість "папі" і Путіну. Тому при зміні і голови Вищого господарського суду, і голови Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ удошники раділи результату не менше козаків з четвертої сотні.

Третє. Люди не довіряють суддям. Я прошу кожного суддю це усвідомити. Ваша честь, довіру, як і незалежність, судам і суддям ще треба заслужити. Більшість з вас віддали свою незалежність долару та можновладцям. Станьте незалежними від них і тоді суспільство визнає вашу незалежність. А поки в нас дуже проста вимога – на кожних виборах мають бути представники громадськості”.

http://lku.org.ua/press_articles/4

Поділитися новиною:
Поділитися