9 квітня, 15:36

Соболєв: Обрати нових суддів має вся країна

Ухвалений Верховною Радою закон "Про відновлення довіри до судової системи" дасть змогу очистити судову систему лише в тому випадку, якщо громадськість буде стежити за дією кожної його статті. Про це у своєму блозі на «Українській правді» написав голова Люстраційного комітету України Єгор Соболєв.

«Ми отримаємо справжніх суддів, справжніх голів судів, справжні органи з підбору та контролю за суддями лише якщо самі втілимо кожну статтю закону», зазначає він.

Для цього потрібно по-перше, підібрати людей з бездоганною репутацією в комісію, що перевірятиме суддів, а по-друге, переконаємося, що усі "смотрящіє" в мантіях – від членів Вищої ради юстиції до заступників голови кожного райсуду – звільнені, як вимагає закон.

Крім того, зауважує Соболєв, необхідно щоб вибори нових керівників судів пройшли чесно і з максимально публічним обговоренням кандидатів. Адже: «Звісно, ми маємо підтримати судівську незалежність та самоврядування. Закон якраз надає суддям право самим обирати собі голів і формувати свій вищий орган – З'їзд – лише з простих суддів без посад. Але ми маємо проконтролювати, що все пройшло по правилах», — констатує очільник Люстраційного комітету.

Підсумовуючи він анонсував відкритий конкурс з підбору кандидатів в комісію, що перевірятиме суддів. Про його деталі буде оголошено пізніше на сторінці Люстраційного комітету.

http://lku.org.ua/press_articles/9

Поділитися новиною:
Поділитися