28 лютого, 15:57

Соболєв просить міністра закордонних справ Чехії делегувати експерта з люстрації

Єгор Соболєв, уповноважений Радою Майдану провести люстрацію в Україні, звернувся до міністра закордонних справ Чехії Любомира Заоралека делегувати в Україну експерта для обміну досвідом люстрації.

У Чехії процес очищення влади розпочався у 1989 році після «оксамитової» революції. Як результат — від влади були усунені усі посадові особи, пов’язані з комуністичним режимом.

Дослідженням чеського досвіду люстрації займався громадський активіст Борис Чикулай, який надіслав до Люстраційного комітету свій проект Закону про люстрацію. Пан Чикулай наголошує, що саме завдяки люстраційному законодавству у країнах Східної Європи, Балтії та у Німеччині вдалось знищити злочинні зв‘язки між штатними працівниками ідеологічних і карних структур СРСР і внаслідок проведених реформ до влади потрапили нові громадяни з цивілізованими, гуманними, сучасними поглядами і якостями.

У своєму законопроекті Борис Чикулай пропонує усунути від керівництва державою громадян, які пов‘язані з організованою злочинною системою ПР, КПУ, ВЛКСМ, КПСС, КГБ/ФСБ.

«Функція Закону про люстрацію одна: трансформувати тоталітарну, кримінальну совєтську систему в демократичну. Це головне завдання фільтру. Окрім того, за кримінальні, адміністративні та інші види правопорушень злочинці мають бути покарані за кримінальним, адміністративним кодексом», — наголошує активіст у передмові до законопроекту.

http://lku.org.ua/press_articles/32

Поділитися новиною:
Поділитися