4 квітня, 17:18

Вікторія Сюмар: Україна має навчитися захищатися в ІТ-сфері

Українська безпека в сфері IT піддається зовнішнім загрозам. Про це заявила заступник Секретаря РНБО України Вікторія Сюмар під час відкриття Національного хакатона на тему комунікації і безпеки в умовах конфлікту.

За її словами, під час активної фази українсько-російських подій офіційний сайт РНБО і багатьох державних органів не працювали кілька днів. «Це зайвий раз продемонструвало те, як недбало українська держава ставилася до безпеки, до ІТ-безпеки на найвищому державному рівні. Ми дійсно в цьому як прохідний двір - у нас можна будь що відкрити, будь що подивитися, «покласти», заблокувати роботу державних органів. Це неприпустима ситуація», - зазначила вона.

Вікторія Сюмар наголосила, що саме тому суспільству і державі необхідно навчитися захищатися в цій сфері. Зокрема, вона висловила сподівання, що учасники хакатона нададуть відповідні програмні рішення. 

«Є великий запит на інновації, зокрема, в сфері безпеки і оборони, захист державної інформації, і є дуже прості потреби, наприклад, зробити так, щоб в кожній сільській школі був інтернет, щоб діти там вміли програмувати», - додала заступник Секретаря РНБОУ.

«Сподіваюсь, що за допомогою наших міжнародних партнерів нам вдасться зробити такі заходи системними і отримувати в результаті такої соціальної енергії і креативу результат, необхідний для країни, який посилюватиме безпеку України», - підсумувала Вікторія Сюмар.

Довідково:
Хакатон - це 48 годин безперервної інтенсивної розробки за участі змішаних команд (програмісти, дизайнери, громадянські активісти, держслужбовці, у т.ч. у відставці, професіонали з різних областей). Хакатон на тему комунікації і безпеки в умовах конфлікту призначений для відбору кращих ІТ-пропозицій у сфері безпеки (цифрові рішення, сайти, плагіни, програми або фізичні пристрої) за трьома напрямками: інформаційна безпека, візуалізація новин та інформації, персональна і масова безпека, а також самоорганізація в умовах конфлікту. Запропоновані учасниками хакатона ідеї реєструються, і через 24 години після безперервної інтенсивної роботи журі відбере кращі проекти. Переможці конкурсу в кожній номінації отримають фінансову підтримку на їх впровадження.

 

Поділитися новиною:
Поділитися