7 квітня, 17:23

Вікторія Сюмар: Фактично мова йде про терористичне захоплення адміністративних будівель

У прямому ефірі інформаційної програми «События» на телеканалі «Україна» Вікторія Сюмар, заступник секретаря РНБО України, сказала, що захоплення адміністративних будівель на Південному Сході країни може розглядатися, як терористичне. 

За словами Вікторії Сюмар, для врегулювання ситуації на Південному Сході необхідно застосувати цілий комплекс заходів: «І сьогодні влада чудово це розуміє. Найважливіше, щоб не постраждали люди, але також повинен бути наведений порядок. З чим ми маємо сьогодні справу? За великим рахунком, мова йде про терористичне захоплення. Ми маємо справу з людьми, які там зі зброєю».

«І, відповідно, мова може йти і про антитерористичну операцію у відповідь. Це цілий комплекс заходів. Зараз важливо досягти результату і важливо, щоб не постраждали люди. Насамперед, мирні люди. Дуже хотілося б, щоб цю ситуацію можна було врегулювати шляхом переговорів і адекватних компромісів», - підкреслила Сюмар.

Вона впевнена, «що сьогодні ніхто не хоче силового сценарію». «Своєю поведінкою в Криму ми довели, що кожне життя - найвища цінність. Сьогодні важливо, щоб усі сторони розуміли відповідальність і зробили кроки на примирення один до одного. Я закликаю до цього людей, які сьогодні всередині облдержадміністрацій», - говорить Сюмар.

Відповідаючи на запитання ведучої проекту «События» Олени Кот щодо пасивної позиції правоохоронців, Вікторія Сюмар сказала, що «ситуація вимагає розслідування». 

«Такі плани виношувалися щотижня і захвати планувалися щотижня. Нам вдавалося це локалізувати. Зараз ми бачимо відверту пасивність і бездіяльність силових структур. Ми розуміємо, що є проблема з силовиками на Сході, які бояться чисток, мобілізації. Я думаю, що багато в чому це проблема деморалізації. Але багато в чому мова йде про вплив певних сил на підрозділи на Сході країни. І це дуже важливо: на кого сьогодні працюють правоохоронці, які утримуються за рахунок платників податків України. Дуже хотілося б, щоб вони працювали на безпеку українських громадян. Але поки ми бачимо ситуацію, коли люди зі зброєю безперешкодно захоплюють адміністративні будівлі», - говорить заступник секретаря РНБО.

Вікторія Сюмар впевнена, у разі, якщо Росія введе війська на територію материкової України, «це буде повномасштабна війна і, боюся, не тільки українська війна». 

«Термін «Третя світова» вживався не мною. Але повинна сказати, що Росія сьогодні має усвідомити свою відповідальність, вводячи свої війська на сухопутну територію України. У Криму це якось виправдовувалося наявністю військової бази. Але на території материка Росія отримає гідну відсіч і не тільки з боку України», - підкреслила Сюмар.

Однак вона зазначила, що Україні «на сьогодні справді вдалося мобілізувати свої військові сили». «Ми сьогодні можемо охороняти кордон і сьогодні він посилений. Ми робимо все, щоб сепаратисти, ті люди, які знаходяться в Донецьку, Луганську, Харкові, щоб вони не отримали ззовні підтримки російськими танками», - каже Вікторія Сюмар.

Прокоментувала заступник секретаря РНБО також і законопроект, який передбачає можливе введення надзвичайного стану в декількох областях України: «Це повноваження Парламенту. Я вважаю, що це недоцільно, оскільки для нас сьогодні головне завдання, щоб ситуація була максимально стабільною і щоб вчасно були проведені Президентські вибори. Тоді ми отримаємо остаточну стабілізацію в країні і зможемо домовлятися з різними регіонами, як нам далі жити. І всі зовнішні спроби дестабілізувати ситуацію і вплинути на неї - будуть зведені до мінімуму».

Поділитися новиною:
Поділитися