15 квітня, 17:51

У Росії вже не залишилось аргументів для виправдання своєї агресії – Таран

У конфлікті навколо подій в Україні Росії навряд чи вдасться залучити на свій бік Китай, вважає український політолог Сергій Таран. Адже у Росії вже не залишилося вагомих аргументів для цього, а якщо і знайдуться нові, то скоріше за все у вигляді поступок, які пізніше зашкодять російській економіці. Про це заявив експерт на телеканалі БТБ.

«У Китаї розуміють, що краще домовлятися із Заходом, ніж із Росією. Хоча б тому, що економіка і політичні можливості Заходу на порядок переважають можливості Росії. Але водночас Китай не хоче і заявляти про пряму підтримку Заходу, адже Китай традиційно в ООН обирає позицію, за якої він не зробить нічого такого, що б зашкодило інтересам Росії. Так було завжди, ще за часів СРСР. Проте останні події в Україні дещо змістили акценти, і тому тепер Китай не втручається», - сказав Таран.

«Гадаю, що геополітично фактор Китаю якщо і допомагає Росії, то в іншому відношенні. Дуже довго Захід дивився на Росію як на один з факторів стримування Китаю на Далекому Сході. І це змушувало їх бути дещо толерантним до того, що робить Росія, в тому числі на пострадянському просторі. Але зараз ця позиція змінилася, адже Росія стала вже поводити себе так, що це виходить за будь-які межі. Тому фактор стримування РФ китайських амбіцій в регіоні вже відійшов на другий план, - вважає політолог. - Можливо, для когось це й досі має значення, але за великим рахунком Китай зараз не є союзником Росії. Хоча з іншого боку зараз між Росією та Китаєм відбуваються контакти на найвищому рівні, і РФ знову намагається перетягнути Китай на свій бік. Проте, я вважаю, що нічого не вийде, адже у Росії не залишилося аргументів. А якщо вони і були, то їх всі давно виклали. Напевно, Китаю будуть пропонувати дешеві енергоносії, але це потім зашкодить російській економіці, яка зараз дуже потребує вливання коштів. Можливо і знайдуться якісь нові аргументи, але я не думаю, що це вдасться повною мірою, як це очікує Росія».

Поділитися новиною:
Поділитися