10 травня, 17:56

Травневі свята спаплюжила радянська ідеологія, - Сергій Таран

1 травня, і 9 травня знаною мірою спаплюжила радянська ідеологія. 1 травня використовувалось для створення атмосфери свята для працівників, які не мали жодних свобод, а 9 травня використовувалось і використовується як свято, яке має підкреслити велич радянської, а зараз – Російської держави в перемозі в 2-ій світовій війні.

Хоча, звичайно, перемога над нацизмом дуже велика, але проблема полягає в тому, що саме це 9 травня, російська пропаганда спробує використати для масштабних провокацій, для того, щоб цим святкуванням перемоги над нацизмом продемонструвати в першу чергу своїм громадянам, а, можливо, трошки іншим громадянам, з інших країн, що це означає оце святкування підтримку дій Росії, і персонально Путіна.

І це велика проблема. Бо для багатьох в Україні зрозуміло, що перемога над нацизмом була значна перемога для української історії. Потім за нацизмом прийшов комунізм, який теж забирав багато життів і свобод, але це все-таки була перемога.

Але зараз Путін використовує це для творення провокацій. Не забуваймо, що в попередні роки на 9 травня використовувалась символіка георгіївської стрічки. Це саме георгіївська стрічка, яка використовується сепаратистами і терористами зараз на сході при їх операціях.

На запитання ведучого, Кирила Лукеренка, що може бути символом примирення для українців, які воювали в різних таборах в 2-ій світовій війні?, експерт відповів: 

Мені здається, що найбільшим символом примирення – це є факт незалежності України. І незалежність України – це абсолютно консенсусний принцип і підхід до того, що відбувається в українському політикумі. За винятком деяких маргіналів, це питання не обговорюється. І ті ветерани, які брали участь і на боці Радянської армії у 2-ій світовій війні, і ті ветерани, які брали участь у визвольній боротьбі, яка в тому тривала проти Радянської армії, для них всіх є абсолютно консенсусним розуміння того, що ми маємо незалежну державу, незалежну Україну. І щодо цього не має бути жодних дискусій.

Поділитися новиною:
Поділитися