12 травня, 17:57

В Ахметова з’явилися серйозні проблеми через наполеонівські чвари сепаратистів, – Таран

Після того, як Павло Губарєв звинуватив Ахметова у фінансуванні сепаратистів, в олігарха з’являться серйозні проблеми. Ахметов хоче вести свою політику, яка спрямована на те, аби Донецьк був максимально відмежований від Києва, який би не заважав зберігати йому ті корупційні схеми і розкрадання бюджету, які були в регіоні.

Заява Губарєва свідчить про те, що позиція Ахметова – відмінна від позиції лідерів ДНР. Таку думку у коментарі «Погляду» висловив політолог, співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір», директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

«Ахметов не зацікавлений у реформах і це його основна тактика, тому, очевидно, він теж має окрему позицію, відмінну від лідерів Донецької народної республіки. Відтак потрібно розібратись, чи слова Губарєва про фінансування сепаратистів – це момент внутрішньої боротьби, який свідчить про те, що Ахметов прагне зберегти Донбас всередині України, чи це ще один конкурент у тому, щоб вивести Донбас поза межі України. У будь-якому разі це означає, що в Ахметова якась відмінна від лідерів сепаратистського руху позиція, але чи вона є проукраїнською чи ні – це ще велике питання», – ділиться міркуваннями Сергій Таран.

При цьому політолог переконаний, після подібних заяв в Ахметова з’явились достатньо серйозні проблеми, які полягають у тому, що він може потрапити під хвилю санкцій, які міжнародне товариство розповсюджує щодо осіб, причетних до розпалювання сепаратизму в Україні.

Загалом, зазначає експерт, у середовищі сепаратистів відбувається внутрішня боротьба. «Ця боротьба природна, тому що це не легітимний орган. Відповідно, в умовах, коли немає формальних правил у відносинах і легітимності, люди, які себе проголосили місцевими наполеонами, починають з’ясовувати, хто з них більший наполеон. Ця боротьба була очікуваною і далі триватиме у середовищі людей, причетних до сепаратистського руху», - коментує «Погляду» Сергій Таран.

Нагадаємо, Губарєв в інтерв’ю «Російській газеті» заявив, що бізнесмен Ринат Ахметов фінансував сепаратистів у Донецьку, що на його утриманні перебуває дві третини проросійських активістів.

Зазначимо, що перед цим Ринат Ахметов заявляв про свою підтримку єдиної України.

Поділитися новиною:
Поділитися