29 травня, 18:17

Порошенку не вдасться домовитися з Росією

Петро Порошенко отримав повний карт-бланш, щоб узяти на себе відповідальність у вирішенні ситуації, яка склалася на Донбасі. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

«Величезний виклик, який стоїть перед Порошенком, це, безперечно, вирішення ситуації в Луганській і Донецькій областях. Її не вирішити не можна, а вирішити таким способом, як хоче Росія, неможливо. Перше, що ми можемо очікувати від Порошенка – це силове вирішення ситуації на сході, але силами досвідчених силовиків. А другий потужний виклик – це деолігархізація української економіки. Порошенку буде важко це зробити. Але це те, чого від нього очікують», – сказав експерт.

Таран переконаний, що Росія не очікувала виборів Президента України в один тур.

«Росія допускала, що Порошенко може виграти вибори. Проте вони не очікували, що це станеться в першому турі. Це для них була певна несподіванка, тому що між першим і другим туром з’являлися можливості для торгу: в питанні Конституції, федералізації, російської мови», – зазначив експерт.

«У Росії не очікували також, що на цих виборах Партія регіонів і всі проросійські проекти поведуться, як унтерофіцерська вдова, яка сама себе висікла. Вони так довго роздмухували сепаратизм, що врешті у виборах не взяли участі їхні виборці і по суті перемогли ті лідери і ті проекти, які виступали за проєвропейську політику», - зауважив Таран.

На думку експерта, Порошенку не вдасться домовитися з Росією і швидко відновити повноцінну російсько-українську співпрацю.

«Я думаю, що будуть поки що ситуативні домовленості щодо окремих економічних питань, перетину кордону, ціни на газ. Але не думаю, що вдасться домовитися з Росією повною мірою. Бо Путін поставив себе в ситуацію, що домовленість з Україною щодо її суверенітету так само підриває його авторитет усередині Росії. Тому як мінімум до осені або до нових парламентських виборів повномасштабного примирення між Україною й Росією не відбудеться. А в тих масштабах, у яких була російсько-українська політична співпраця до «війни», її вже ніколи не буде», – переконаний експерт.

Поділитися новиною:
Поділитися