2 червня, 18:17

Без підтримки киян «Майдан» не зможе існувати

Незважаючи на прохання столичної влади і минулі президентські вибори, «Майдан» розходитися не збирається. Про те, скільки ж «стояти» містечку і за яких умов «майданівці» підуть, в ефірі радіостанції «Голос Столиці» розповів соціолог Сергій Таран.

Початок нового Майдану. У неділю, в центрі столиці провели відроджене Народне віче. Активісти і жителі міста зібралися після того, як влада спробувала розчистити вулиці і головну площу Києва. Правда, умовити активістів покинути центр не вдалося навіть новообраному меру Віталію Кличку. Учасники Майдану відмовилися йти назустріч новій столичній владі і не побажали розбирати барикади. Присутні на віче заявили, що центр Києва буде розчищено тільки після виконання вимог Майдану: люстрація, покарання злочинців, зміна діючої політичної системи, продовження військової операції на сході України.

Наметів у центрі столиці стало менше, основний контингент - бездомні. По місцях бойової слави гуляють роззяви, працюють торговці сувенірами. Тепер така обстановка в центрі столиці цілком звична. Скільки майдан ще стоятиме - відповів на це питання голова правління Центру соціологічних і політичних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран.

«Голос столиці»: З кожним разом вимог від активістів стає все більше. Допустимо, вони будуть виконані - після почнуть ще висувати свої пропозиції і так нескінченно... Як вирішити цю проблему? Як вчинити владі в цьому випадку?

Сергій Таран: Насправді, Майдан був потрібен тоді, коли іншого засобу тиску на владу просто не було. Зараз влада потроху демонструє те, що вона може дослухатися. Більше того – влада змінилася власне через Майдан. Тому очевидно, що зараз Майдан буде змінюватися. І він змінюватиметься в тому сенсі, що може буде так – Майдан буде збиратися раз на місяць, або буде там створено окремий простір, де будуть приходити люди. Звичайно, там буде створено меморіал Небесної Сотні.

«Голос столиці»: Як владі вчинити? Громадські організації – це все зрозуміло, але от конкретні дії? Як ви вважаєте, може бути силове зачищення Майдану? Без крові, звичайно.

Сергій Таран: Не треба узагальнювати, там відбуваються зміни, як ви знаєте, вулиця Грушевського вже чиста і починає ремонтуватися. Прибрано кілька наметів і це все починає скорочуватися. Я думаю, що без підтримки киян Майдан не зможе існувати, а не буде підтримки киян, якщо контроль влади полягатиме лише в тому, що окремі люди залишилися на Майдані і вже не виражають ніякої думки. Не думаю, що будуть застосовані якісь силові заходи, скоріш за все буде такий діалог і поступово ті люди, які не можуть контролювати владу цивілізовано – вони підуть. Це забере час, але я думаю що цей процес буде все більше і більше, я підозрюю, що десь після інавгурації президента він посилиться, і ми вже матимемо зовсім інший вигляд столиці.

Поділитися новиною:
Поділитися