18 червня, 18:00

Раду просять негайно оголосити розпуск фракції "комуністів"

Народний депутат Юрій Дерев'янко закликає керівництво Верховної Ради якомога скоріше оголосити про розпуск фракції Комуністичної партії, щоб вона не мала представництва у виборчих комісіях під час парламентських виборів.

Про це він написав на своїй сторінці в "Фейсбуці".

"Треба зробити оголошення про розпуск фракції КПУ, скасувавши оголошення про її створення та дати відповідні доручення Апарату ВР здійснити необхідні заходи організаційного та матеріально-технічного характеру, пов'язані із розпуском цієї фракції. Тут не достатньо доручення Регламентному комітету щодо підготовки позиції з цього питання", — заявив депутат.

Після такого оголошення, зазначає нардеп, всі комуністи стануть позафракційними.

"Це дасть можливість припинити фінансування за рахунок державного бюджету фракції, яка є п'ятою колоною і представником агресора у ВР, її секретаріату, автомобільних витрат, та інших витрат. Це також суттєво зменшить їх можливість розповсюджувати брехню користуючись правом виступу", — наголосив Дерев'янко.

"Також нагадую, що відповідно до чинного виборчого законодавства, політичним партіям які мають фракції у ВР гарантується представництво у всіх виборчих комісіях під час виборів до ВРУ. Невже ми хочемо мати ще представників агресора ще і у виборчих комісіях під час проведення перевиборів до ВР?", — додав він.

Нардеп нагадав, що Компартія, про створення якої було оголошено 12 грудня 2012 року, у Верховній Раді існує незаконно.

За його словами, створення відбулось з порушенням статті 58 Регламенту ВРУ, відповідно до якої депутатські фракції формуються із числа народних депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій та народних депутатів, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах.

"Однак до складу фракції КПУ увійшли 32 народні депутати обрані за виборчим списком КПУ та 1 народний депутат, обраний по мажоритарному округу, який реєструвався кандидатом у народні депутати шляхом самовисування — Калетник Оксана Миколаївна, яка 29 травня 2014 року вийшла з фракції КПУ", — наголошує Дерев'янко.

"Ніхто не виграв мажоритарний округ від КПУ, тому і не міг увійти до складу фракції, як цього вимагає Закон. Тому оголошення Єфремова про створення фракції КПУ було незаконним", — каже він.

Крім того, відповідно до частини 4 статті 60 Регламенту депутатська група, склад якої стає меншим від необхідної мінімальної кількості народних депутатів, через 15 днів після настання такого факту оголошується Головою ВРУ розпущеною.

Регламентом допускається мінімальна кількість — 33 народні депутати. Фракція ж КПУ налічує з 29 травня 2014 року лише 32 народні депутати.

Як відомо, 18 червня спікер Верховної Ради Олександр Турчинов дав доручення терміново вивчити питання існування фракції Компартії.

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

http://derevyanko.org/ua/news/id/radu-prosjat-negajno-ogolositi-rozpusk-frakciji-komunistiv-424/

Поділитися новиною:
Поділитися