1 липня, 19:51

Кроки по реанімації країни обговорили партійці “ВОЛІ” та Депутати Сейму Латвії

Першочергові кроки для реанімації країни партійці “ВОЛІ” обговорили з Депутатами Сейму Латвії.

Як зазначила член Ради партії “ВОЛЯ” Ольга Галабала, на жаль до сьогодні влада так і не продемонструвала наміру проводити системні зміни в країні. Тому громадські активісти Майдану вирішили об’єднатися у політичний інститут, аби мати інші важелі впливу.

“Ми бачимо, що влада процес люстрації поставила на паузу, Люстраційного бюро так і не створено, так і не розпочато системного реформування судової системи та силових відомств, натомість в міністерствах та держадміністраціях здійснюється кадрова політика, яка не відповідає очікуванням громадськості. “ВОЛЯ”, попри те, що поки не є парламентською партією вже розробила низку законотворчих ініціатив, за ухвалення яких і буде боротися”, - зазначила вона.

Член Ради партії Сергій Таран розповів про першочергові кроки, передбачені програмою партії, що направлені на реанімацію країни.

“Програма нашої політичної сили складається з трьох етапів – реанімація, стрибок та лідерство. Зараз ми повинні зосередитися на цілях першої частини програми, які насправді є реанімаційними – очистити держапарат від корупціонерів, реформувати суди та міліцію, створити обороноздатну армію за Швейцарським зразком”, - зауважив він.

Депутати Сейму Латвії зауважили на тому, що для досягнення поставлених партією “ВОЛЯ” цілей потрібно залучати спеціалістів, що мають практичний досвід в реалізації реформ.

“Латвія проходила схожий шлях, і зробити його менш тернистим нам допомогли консультанти, які знали не тільки “що” потрібно робити, але знали “як” саме. За їх допомогою в Латвії відбувалась реформа прокуратури, судів, антикорупційного бюро”, - зазначив Дзінтарс Раснач Генеральний Секретар Сейму Латвії та член Комітету європейських справ, наголосивши на доцільності врахувати Латвійський досвід.

Що стосується порад партійцям “ВОЛІ” стосовно розширення своїх лав, він наголосив на необхідності гуртуватися навколо спільної ідеології та конкретних цілей.

Депутати Сейму зокрема розповіли про досвід латвійської “Партії Реформ”, яка на позачергових виборах депутатів Парламенту отримала значну підтримку - 22%.

“Я особисто була одним з засновників цієї партій, ми пішли на вибори з чіткою програмою, яка складалась з готового плану реформаторських кроків. І ця програма знайшла відгук серед суспільства. Проте, через відсутність чітких ідеологічних орієнтирів та швидке розширення членства, у майбутньому ми мали низку проблем”, - зазначила Занда Калниня-Лушевіца очільник комітету у європейських справах Сейму Латвії.

Під час зустрічі учасники також обговорили питання протидії російській агресії, деолігархізації економіки та влади, сприяння прозорості держзакупівель.

Латвійські парламентарі побажали присутнім членам Ради партії “ВОЛЯ” не боятися складних шляхів, адже саме вони зазвичай найкоротші до цілі.

Представники “ВОЛІ” в свою чергу подякували латвійським парламентарям за системну підтримку України та ініціатив її громадян.

Поділитися новиною:
Поділитися