21 липня, 18:46

Соболєв: Війна є головним мотиватором люстрації

Боротися за люстрацію в Україні треба разом з громадою, адже корумпована влада – це тисячі посадовців, які вже давно не працюють, а заробляють за налаштованими схемами. Про це в інтерв’ю виданню «Тиждень» заявив уповноважений Майданом провести люстрацію, член Ради партії «ВОЛЯ» Єгор Соболєв. Він відзначив, що корупціонерів лише в міліції 300 тис, а в СБУ та прокураторі –  по 30 тис.

Для того, щоб люстраційний процес ефективно вичищав владні кабінети від корумпованих посадовців, для початку має бути прийнятий законопроект «Про очищення влади», розроблений правниками Люстраційного комітету та партійцями «ВОЛІ». У документі прописані технології та закладені механізми люстрації чиновників всіх рівнів влади. 

На початку червня цей законопроект активісти передали президентові Порошенку, але жодної реакції від Гаранта так і не отримали. 

«Люди з його (президента – авт.) офісу постійно кажуть, мовляв, війна, не на часі, - розповідає Соболєв. – Зрозуміло, що це та сама хитрість, до якої вдавалася й попередня влада. Я взагалі вважаю, що все навпаки: війна є головним мотиватором для проведення люстрації, вона має пришвидшувати розвиток, а не гальмувати його».

У своєму виступі уповноважений Майданом провести люстрацію чітко окреслив схему, за якою має відбуватися очищення влади.

«Ми пропонуємо, щоб спочатку очистку пройшло Національне агентство з питань державної служби, аби наповнити його професійними рекрутерами та хедхантерами, які потім й організують перевірку у всіх інших органах, - додає Соболєв. – Перевірки мають проводитися тільки згори вниз, щоб спочатку добиралися хороші керівники, які підбиратимуть собі гарний персонал. Плюс на спеціальному сайті цього агентства має міститися звернення до громадян і журналістів з проханням надсилати інформацію щодо людини, яка перевіряється». 

На думку члена Ради партії «ВОЛЯ», усі призначення мають відбуватися виключно за відкритими кадровими конкурсами.

Також у розмові Соболєв підкреслив, що сам законопроект «Про очищення влади» має бути підтриманий політичною волею та усвідомленням потреби в нових політиках, які нарешті робитимуть те, про що кажуть. «На сьогодні можна констатувати, що процес люстрації заблоковано. Але ми маємо змінити ситуацію», – підсумував Єгор Соболєв.

Нагадаємо, 9 серпня о 12.00 по всій Україні відбудеться акція на підтримку законопроекту «Про очищення влади». Центральний захід акції відбудеться біля Верховної Ради. 

Поділитися новиною:
Поділитися