1 серпня, 19:47

«ВОЛЯ» на Волині: про армію, люстрацію, самоврядування, вибори та багатолідерність

Українська армія за швейцарським зразком радикально змінить підхід до військового блоку в державі. Це удосконалить її силові та стратегічні сторони. Якісна армія – дуже важливий елемент національної безпеки. Ключовими елементами такої розумної армії мають стати авіація та ядерна зброя. Про це під час спілкування членів Ради партії «ВОЛЯ» із журналістами у Луцьку заявив політолог Сергій Таран.

Він розповів про першочергові реформи, що їх планують здійснити активісти партії. Програма має три етапи. Перший складається із п’яти кроків, без яких, на думку члена «ВОЛІ», в країні взагалі нічого не зміниться. Це люстрація, зменшення впливу олігархів, швейцарська модель армії, реальне місцеве самоврядування та створення громадських медіа.

Переатестація та люстрація усіх чиновників, працівників правоохоронних органів та працівників судової гілки влади в Україні активісти «ВОЛІ» ставлять собі серед завдань на першому місці.

Проект закону про люстрацію вже запропонований у Верховній Раді України народним депутатом Юрієм Дерев’янком, якого партійці називають «фракцією» у парламенті. За словами представників «ВОЛІ», усі шанси прийняти цей закон є, але цього мало, адже немає гарантії, що його будуть дотримуватися.

Щоб не було впливу на політику держави та величезного впливу на українську економіку, Україні потрібна деолігархізація, яка має дати можливість рости  середньому бізнесу. Мова йде про спрощення оподаткування, скорочення різного роду контролюючих органів, демонополізація.

Наголошують представники «ВОЛІ» на запровадженні електронного врядування, що суттєво обмежить живий контакт із чиновником та зменшить рівень корупції. А також дозволить проконтролювати громадянину, яким чином і як швидко розглядається його заява, скарга, звернення.

Модель армії по-швейцарськи, на думку політиків, радикально змінить підхід до військового блоку в державі. Це удосконалить її силові та стратегічні сторони. Якісна армія – дуже важливий елемент національної безпеки. Сергій Таран говорить про розумну армію. Важливим елементом її він бачить важку артилерію: авіація, ядерна зброя.

Крок четвертий – реальне місцеве самоврядування. Це  стане «великою школою демократії», - каже Таран. На думку представників «ВОЛІ», самоврядування розпочинається з власного дому. Тож вони активно виступають за те, аби усі багатоповерхові будинки належали людям. Саме це змусить їх організуватися. «Якщо у людей немає мотивації до спільної справи, то як вони будуть активними?», - задає риторичне запитання член політради партії «ВОЛЯ» Єгор Соболєв. «ВОЛЯ» вбачає у самоврядуванні можливість реального контролю можновладців, а при потребі усунення колективним рішення будь-якого чиновника з посади.

Такого ж принципу субсидіарності дотримуються у самій партії, яка сповідує підхід багатолідерного та децентралізованого управління політичною структурою. Тому, якщо мова йтиме про місцеві вибори, списки кандидатів та самі кандидати не будуть висуватися, чи узгоджуватися із центром. Цих людей повинні будуть обирати партійці на місцях та підтримувати їх.

Велику увагу «ВОЛЯ» приділяє медіа, які мають суттєвий влив на громадсько-політичне життя країни. «ВОЛЯ» вважає, що в країні повинні розвиватися громадські медіа. Так, усі державні ЗМІ повинні стати суспільними. Це дозволить зменшити інформаційне домінування ЗМІ олігархів, які відповідно диктують вигідну їм інформаційну політику. Важливий акцент представники «ВОЛІ» поставили на політичній рекламі. На їх думку, політичну рекламу треба заборонити. Це дасть менше простору для маніпуляцій.

І Єгор Соболєв, і Юрій Дерев’янко засвідчують, що лобіювати законопроекти, потрібні громадськості, у нинішньому парламенті дуже важко. Тому, вони переконані, що «ВОЛЯ» повинна співпрацювати тісно із новими політичними партіями, такими як: «Сила людей», «Демократичний Альянс», «Самопоміч». Зокрема, таке об’єднання в блок потенційно можливе на позачергових парламентських виборах. Самі ж активісти «ВОЛІ» виступають за відкриті списки, державне фінансування партій, а також за зниження прохідного бар’єру, що дозволить увійти в парламент новоствореним партіям. Наразі ж «ВОЛЯ» фінансується завдяки внескам різного роду підприємців, але переходитиме на фандрейзінгове забезпечення.

Серед стратегічних цілей програми партії є реформи освіти, медицини, захисту довкілля. Останнім етапом, вершиною роботи для представників «ВОЛІ» вважатиметься, коли Україна увійде у ТОП-20 найрозвиненіших країн світу.

Поділитися новиною:
Поділитися