15 серпня, 17:43

Законопроект «Про очищення влади» маємо в дуже стислі терміни підготувати до 2-го читання – Дерев’янко

Законопроект «Про очищення влади» (№4359а), який 14 серпня був прийнятий парламентом у першому читанні, отримав чимало зауважень від різних парламентських груп та фракцій щодо його доопрацювання. Основні дискусії точаться стосовно критерії люстрації та її механізмів. Малоймовірно, що усі вони будуть враховані. І зараз найважливіше – щоб ми у дуже стислі терміни підготували документ до 2-го читання. Про це в програмі «Власний погляд» на ТРК «РАДА» заявив позафракційний народний депутат, член Ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко.

Він повідомив, що у великої частини депутатів не було особливого бажання приймати люстраційний законопроект, і що багато депутатів голосували за нього виключно через значний громадський тиск. «На позитивне голосування вплинули великий тиск суспільства та мобілізація виборців стосовно свої депутатів, за що хочеться усім подякувати. Однак, це не є перемога. Це тільки перший маленький крок для того, щоб в країні дійсно почало щось змінювати», - наголосив Дерев’янко.

Він розповів, що всі механізми, які закладені в законі, повинні об’єктивно перевірити кожного посадовця та кандидата, відповідно до чітких критеріїв, які так само прописані у документі. «Жодної суб’єктивності. Перевірку будуть здійснювати всі державні органи, відповідно до своєї компетенції. Якщо людина є, чи була агентом КДБ, якщо людина була у вищих ешелонах Компартії чи Комсомолу, або ж була причетна до сепаратизму – публічними закликами і фінансуванням, і це підтверджено судом – вона не повинна впродовж 10 років бути у державній владі. Також, навіть в першу чергу, це стосується чиновників, які не можуть пояснити статків свої та їхніх сімей, а також посадовців, які під час правління Януковича обіймали посади міністрів, заступників міністрів та інші високі посади», - розповів народний депутат.

Він наголосив про важливість, щоб суспільство взяло це питання на жорсткий контроль, бо в іншому випадку є загроза, що цей законопроект може бути заговорений. «Багато депутатів сподіваються, що цей законопроект не дійде до 2-го читання, бо будуть вибори. Але, якщо ми поставимо це питання як найважливіше для суспільства, а воно таким і є, і виборці будуть контролювати дії та голосування своїх депутатів – є шанс, що цей закон проголосують до виборів. Якщо ж депутати не складуть цей відповідальний екзамен – це буде означати, що вони не будуть мати морального права знову балотуватися у Раду», - акцентував член Ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко. 

Поділитися новиною:
Поділитися