18 серпня, 14:48

На українське суспільство чекає жорстка боротьба за прийняття люстраційного закону у 2-му читанні – Сергій Таран

Українському суспільству та законодавцям доведеться пройти жорстку боротьбу за те, щоб закон «Про очищення влади» був прийнятий у другому читанні. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив політолог, член Ради партії «ВОЛЯ» Сергій Таран.

«Має бути дуже серйозна боротьба, щоб цей закон був прийнятий у другому читанні. Ви тільки вдумайтеся: закон передбачає, що кожен суддя, чиновник, навіть військовий Генштабу повинен пройти через процес люстрації. Його повинні перевірити на причетність до діяльності КДБ за часів Радянського Союзу, на причетність до корупції. Чиновник повинен пояснити, наприклад, звідки у нього ті чи інші капітали. Якщо він не може пояснити - з ним прощаємося, в кращому випадку. Цей процес дає можливість скоротити державний апарат, залишивши тільки тих людей, які можуть пояснити, звідки у них гроші і квартири. І дуже важливо: ці чиновники не повинні бути причетні до тих розстрілів на Майдані, які були, і до діяльності Комуністичної партії Радянського Союзу. Ми б отримали більш-менш очищений апарат, з якого треба було розпочати реформи», - сказав Таран.

Він додав, що закон про люстрацію влади та його імплементація повинен стати першочерговим кроком на шляху до реформування української держави. «Закон про люстрацію вкрай важливий для будь-якої країни, яка говорить про реформи. Тому що очищення влади - це реформа державного апарату. З цього повинні починатися будь-які реформи, в будь-якому суспільстві. Якщо цього немає, то старим нереформованим апаратом, який звик жити в корупції, реформи проводити не можна», - наголосив член Ради партії «ВОЛЯ».

Поділитися новиною:
Поділитися