27 серпня, 13:34

Непересічні люди ВОЛІ: Руслан Форостяк

Руслан Форостяк – одесит, після анексії Криму організував блок-пости для захисту міста і області; співзасновник одеського спецбатальйону МВД «ШТОРМ», який зараз служить в АТО; веде боротьбу з С. Ківаловимта злочинною системою судочинства України; один із засновників, член партії «ВОЛЯ».

Історія Руслана Форостяка - це відродження національної свідомості в Одесі. Від створення блок-постів, які об'єднали навколо себе партіотично налаштоване населення міста і області, до формування спецбатальйону «Шторм» ісистемної боротьбиз НЕправосуддям в Україні на чолі з його одеським «стовпом» - Сергієм Ківаловим, яка нещодавно зафіксувала знакову перемогу. Ось його історія. 

«В "постамайдановський" період, коли почалася анексія Криму, ми зрозуміли, що наступною буде Одеса. У нас був такий громадський і соціальний стан, що ця загроза була дуже реальна. Ми поспілкувалися з губернатором і зрозуміли, що він абсолютно не розуміє обстановку, абсолютно не знає, як діяти. Виходу не було, і ми створили громадське формування в дуже короткий термін. Ми розробили сценарій загроз щодо одеської області і, відповідно, реакції на ці загрози, і зібрали людей, які розумілися на цій справі. Ми почали працювати з патріотичним населенням, якого не було на Майдані, але яке спроможне протистояти сепаратиським загрозам, і побачили, що це велика, досить потужна кількість людей, зрозуміли, що у нас є шанси, й почали просто реалізовувати цю програму.

Ми зрозуміли, що люди не знають один одного - їх багато, але немає центру кристалізації. Тому запропонували створити штаб, а згодом - і систему блок-постів, які несли воєнно-фортифікаційну функцію. Ми казали, що блокпост – це точка, де громадянське патріотично налаштоване населення могло реалізувати свій поклик. Буває, людина сидить перед телевізором і бачить, що відбувається, але не знає, куди бігти, куди йти, куди записатися. Вся Одеса спалахнула: спочатку блокпости в місті, потім в область пішли, намагались просувати. І це дало результат – за дуже короткий час, тиждень практично, вся область була огорнута блокпостами з жовто-блакитними прапорами.

Ми займалися дуже потужною підготовкою громадянського населення. Були створені такі учбові центри, які готували людей до бойових дій малочисленими групами, до охорони громадського порядку. Особовий склад потім майже весь поповнив ряди «Шторму» – одеського спецбатальйону МВД, який зараз служить в АТО. Таким чином нам вдалося протидіяти сепатариським загрозам. 

Також у нас була і продовжується дуже потужна боротьба з Ківаловим, тому що він - це стовп злочинного гнізда під назвою «судочинство України». Ми тоді розмовляли з Турчиновим і Пашинським, бо розуміли, що є така загроза – через вищі ради юстиції захопити, змінити Верховний суд, і через суд відмінити всі закони, які ВР приймала за постмайдановських часів. І легалізувати Януковича як президента у вигнанні. Тому основний вектор боротьби був в унеможливленні протягнути «своїх людей» у Вищу Раду юстиції. Ніхто про це не знає, але для України у постмайданівський час це був один з найсерйозніших результатів, яких ми досягли. Ми зірвали з’їзд юридичних ВИШів, де вони вибирали делегатів у Вищу Раду юстиції. Нас було 30-40 чоловік (це дуже мало), але ми це все одно зірвали.Тоді ми, до речі, й познайомилися з Єгором, тому що працювали паралельно – він у Києві, а ми в Одесі.

Зараз ми продовжуємо боротьбу з Ківаловим та його системою. «Еліта» (а це Ківалов і друзі) зорієнтувалися, від кого йде небезпека, намагаються протидіяти, хоч роблять це невдало, у старих добрих традиціях Партії Регіонів. Але річ не в Ківалові, а в його оточенні - це система, яка розуміє: якщо впаде цей стовп, вони теж почнуть рушитися.

У нас немає власних медіа-каналів, бо ті, що є від демократичних сил, висвітлюють події однобоко, ніби на ворогів працюють, бо нас виставляють клоунами, міськими божевильними, ніби ми рекетом займаємося.


Мені близькі ідеї ВОЛІ. Думаю, що це ми надихнули Єгора Соболєва на всі ці мітинги під Верховною Радою. Пообіцяли підтримку і, дійсно, багато одеситів приїхало. Саме одесити ночували під Верховною Радою. У час великих розчарувань надихає, що є така нова сила, яка продовжує нести ідеї Майдану і втілювати їх в життя. І робиться це не заради захоплення ресурсів, кабінетів, крісел чи посад».

  • Усі новини
  • Всі
  • Головні
  • Регіональні
  • Анонси подій
  • Люстрація
  • Інститут розвитку громад
  • Форум малих реформ
  • Вибори 2014
Поділитися новиною:
Поділитися