11 вересня, 19:34

Єгор Соболєв назвав три фактори, що уможливлять прийняття закону про люстрацію ще цим складом Парламенту

Голова Громадського люстраційного комітету, член Ради партії «ВОЛЯ» Єгор Соболєв назвав три фактори, що уможливлять прийняття закону про люстрацію ще цим складом Парламенту під час круглого столу «Люстрація: міжнародний досвід та перспективи в Україні», що відбувся у Києві 11 вересня за сприяння фонду «Відкритий діалог» та проекту «Справедливе правосуддя».

Перший фактор полягає у тому, що люстрація, за словами Соболєва, була головною вимогою і мрією Майдану. «Скільки разів ми вигукували слово люстрація під судами, коли засуджували учасників Майдану, скільки разів це слово звучало вже після закінчення Майдану. Ми все це пам'ятаємо», - нагадав він.

Другий фактор на користь люстрації – це поточна ситуація в країні. «На жаль, немає страшнішої реклами для люстрації ніж те, що відбувається в середині країни та на її кордонах. Захоплення Криму, теракт в Одесі, трагічні події на Донбасі – це все страшна жива реклама необхідності люстрації. Ми заплатили дуже високу ціну – життя найкращих наших людей – за те, що ми не очистили наші органи влади, починаючи з саботажників та зрадників у Генеральному штабі та закінчуючи такими самими людьми у Службі безпеки України», - зазначив голова Громадського люстраційного комітету.

Третій фактор – це необхідність парламентарям йти на вибори. «Всі, хто зараз перебуває в Парламенті, дуже хочуть там залишитись. Тому ми їм кажемо: «Люстрація – це ваш тест. Якщо ви тиснете кнопку "за", то можете бути обраними до наступного складу Ради, якщо ви проти цього закону, тоді про що з вами говорити? Йдіть і кажіть своїм виборцям, що "це я зберіг цих прокурорів, судів та генералів з Генштабу". Виходячи з цього, ми впевнені, що нинішній Парламент може і має проголосувати 16 вересня за цей закон», - пояснив Єгор Соболєв.

Нагадаємо, що голосування щодо закону «Про очищення влади» у другому читанні може відбутися вже 16 вересня одночасно із запланованою ратифікацією Асоціації з Європейським Союзом у Верховній Раді України.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади.

Фундація «Відкритий Діалог» в Україні є міжнародною організацією, яка працює для захисту прав та свобод людини і громадянина, а також розвитку демократії та громадянського суспільства. 

Поділитися новиною:
Поділитися