16 вересня, 19:56

Депутатів змусили розпочати люстрацію

Сьогодні, 16 вересня, Верховна Рада проголосувала в другому читанні за люстраційний закон «Про очищення влади». За відповідне рішення проголосував 231 народний депутат.

Перед тим депутати провалили голосування за законопроект у другому читанні, але під тиском громадськості змогли з кількох спроб повернутись до його розгляду, і ухвалити в цілому.

Як зазначив Голова Громадського люстраційного комітету, член ради партії «ВОЛЯ» Єгор Соболєв — сьогодні справді історичний день, Парламент ратифікував Угоду з ЄС та нарешті розпочав люстрацію.

«Ми зробили неймовірну річ — змусили владу ухвалити закон про її ж очищення. Тепер нам треба зробити ще більш неймовірну річ — добитися виконання цього закону», - зауважив Соболєв.

Він відзначив, що Громадський люстраційний комітет та партія «ВОЛЯ» докладуть всіх можливих зусиль, аби імплементація положень закону відбулась в реальності, а не залишалася на папері.

Співавтор законопроекту народний депутат України, член Ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко в свою чергу зазначив, що ухвалення цього законопроекту стало можливим лише завдяки активності громадян, які не припиняли акції протесту доки не отримали результат.

Нагадаємо, що законопроект «Про очищення влади» був розроблений за ініціативи громадського люстраційного комітету ще навесні, на базі люстраційних законопроектів різних авторів. До розробки об’єднаної версії законопроекту були залучені громадські активісти, депутати різних фракцій та міжнародні експерти.

Ухвалена законотворча ініціатива передбачає реформування всіх органів державної влади та позбавлення права працювати у владі посадовців, які:

  • не можуть пояснити походження свого майна чи майна своїх родин;
  • словами чи діями підтримували зазіхання на територіальну цілісність України;
  • під час Майдану були начальниками і не написали заяву про звільнення;
  • які є вихідцями з КДБ або очолювали компартійні та комсомольські організації.

Набрати нових суддів, прокурорів, міліціонерів, чиновників на заміну звільненим відповідно до закону, пропонується виключно через відкриті конкурси.

Поіменне голосування про проект Закону «Про очищення влади» (№4359а) - у другому читанні та в цілому  на сайті ВерховноЇ Ради 




Поділитися новиною:
Поділитися