19 вересня, 13:06

«Ми змусили парламент проголосувати за люстрацію» — Соболєв

Прес-служба «Об’єднання «Самопоміч», у списку якого буде балотуватися член Ради партії «ВОЛЯ», Голова Громадського люстраційного комітету Єгор Соболєв, підготувала інтерв'ю, у якому Соболєв розповів про люстрацію, політку і особисте життя.

«Мене мотивують негідники», – Єгор Соболєв, 37 років. No13 у виборчому списку «Об’єднання «Самопоміч». Голова Громадського люстраційного комітету, політична партія «Воля». Разом з командою добився початку очищення влади.

Хто основний ворог нашої Незалежності сьогодні?
Це велика армія саботажників, зрадників, корупціонерів, які сидять в усіх органах української державної влади. Від конституційного суду – до військової контррозвідки.

Якщо ми їх не вичистимо, ми можемо втратити свою незалежність. Зробити це можна тільки політичними інструментами. Цих зрадників не вичистить громадський активіст і цих зрадників, нажаль, навіть не вичистить командир батальйону чи журналіст. Я вважаю, що зараз час, в який всі порядні люди мають зайнятись політикою.


«Я не боюсь втратити свою репутацію в політиці. Одного разу я спитав у Кардинала Любомира Гузара чи може та людина, яка йде в політику залишитись людиною. він сказав – що політика може бути навіть святою. все залежить від людей».

Чому політична партія «Воля» вирішила об’єднатися саме із «Самопоміччю»?
Як ви знаєте, я представляю нову партію яка утворилась після майдану. Це партія «Воля». І вона складається з організаторів Самооборони в багатьох містах, з людей, які творили Євромайдани від Західних областей до Луганська, з людей які доєднались до ідеї очищення влади, намагались вигнати чиновників і розробили люстраційне законодавство, аби це зробити системно.

І ми тоді домовились: ми маємо і в політиці поводитись так, як ми хотіли щоб поводились політики, коли ми були виборцями. І в нас були великі дебати про різні варіанти. Більшість в партії сказали чітко: або ми йдемо самі, або ми бачимо лишень одного потенційного партнера для об’єднання і це – «Самопоміч».

Які основні цінності поєднали партію «Воля» та «Самопоміч»?
Основне гасло Євромайдану, яке ми разом ще маємо реалізувати – «влада – це ми». Для мене це була ключова ідея, яка створила Євромайдан і дозволила йому перемогти. Децентралізація, створення місцевих громад, передача влади і грошей людям на рівень будинків районів, одиниць самоврядування населення. Друга річ яка нас об’єднала – це люстрація. І третя річ, яка не могла нас не об’єднати – це готовність і розуміння, як важливо створити ефективну оборону країни. Ми дійсно зараз під загрозою втрати нашої незалежності. І тут ми зійшлися в поглядах і з «Самопоміччю» і батальйоном «Донбас». Власне кажучи, представники Волі одні з перших пішли в цей батальйон. Це об’єднання було природнім.

Яка ваша мета максимум у Парламенті?
Я після майдану був проголошений відповідальним за люстрацію. Насправді, це був прийомчик, який зі мною зіграли прем’єр-міністр нинішній та інші представники коаліції, для того щоб провести свій уряд в парламент і сказати: от дивіться, є Єгор Соболєв, є Таня Чорновол, є Оля Богомолець. Ніякого люстраційного комітету не було створено урядом і ніякого закону про люстрацію коаліція не підготувала. Більше того, вона навіть блокувала ініціативи людей з очищення влади і продовжує блокувати.

«Мене мотивують негідники. Коли я бачу, хто очолює міністерство оборони, або українське правосуддя…Я готовий жертвувати грошима, кар’єрою та власним життям для того, щоб це змінити».

Але ви не здаєтеся…
Якщо мені доручаються якусь відповідальність, а тим більше, коли це сталося на майдані, у присутності величезної кількості людей. Я помру з сорому, якщо я не доведу цю справу до кінця. Тому я займаюся і буду займатись завданням очищення влади. Плюс, я переконався, що без цього ми жодні інші реформи не зробимо. Ми можемо написати найкраще законодавство про суддів, але нинішні судді такими не є. Вони є ті «тушками» в мантіях, вони не зміняться.

Ми може прийняти чудову дерегуляцію, зменшити роль держави і чиновників, але нинішні посадовці все одно знайдуть спосіб тримати бізнес за горло і доїти його як корову. Тоді я зможу сказати: «Майдане, я зробив все що міг, давайте мені нове завдання».

Мене надихають і прекрасні українці. Знаю одного скромного полковника, який під Ілловайськом захопив російський танк і з величезним ризиком пішов напролом проти російської техніки, якої було в разі більше. В результаті він врятував сотні життів солдат. Він соромиться, коли хтось називає його героєм. В такі моменти хочеться плакати. Я розумію, що це величезний обов’язок бути його співгромадянином і я на своєму місці повинен робити все, щоб Україна була незалежною.

Є різні підходи до люстрації. Якої лінії дотримуєтесь ви. Як можна вигнати увесь корумпований елемент?

Наше бачення люстрації прописане в законі «Про очищення влади», ухвалення якого, попри шалений спротив, ми таки домоглися 16 вересня. В цьому законі ми заклали механізм перевірки кожного посадовця, кожного судді і кожного правоохоронця включно з керівництвом Міноборони і Генштабу. За останні півроку, ми переконались, що проблема була не тільки у Януковичі, а у самій системі. Мені це нагадує величезну піраміду з спрутів, які переплелися потоками і «тємами», як вони це називають і страшенно підтримують одне одного. Тому, щоб очистити владу треба перевірити їх всіх та частину вигнати.

Власне, закон передбачає звільнення з державних посад по-перше, всіх, хто не зможе пояснити походження свого майна та майна родини. Друге, ми пропонуємо забрати всіх людей які підтримували напад на Україну.

Третя наша ідея – забрати усіх людей, які під час подій майдану займали державні посади і не написали заяви на звільнення. Ми вважаємо, що губернатори, міністри, керівники правоохоронних органів не пройшли головний тест.

Вони бачили, як уряд б’є студентів, потім арештовує сотні людей невинуватих ні в чому, а потім починає їх розстрілювати. А ви сидите на посаді. Отже, ви – не та людина яка нам потрібна.

Четверте категорія – це КГБшники. Це страшний канал нищення України, який, нажаль, працює. Його треба забетонувати. І, п’яте – закон передбачає звільнення з керівних органів вихідців з компартії та комсомолу.

Ухвалений закон дає нам інструмент для очищення влади. Але, щоб люстрація відбулася – ми маємо забезпечити громадський контроль за його виконанням.

«Є одна річ, за яку я ще не будучи політиком – її вже не люблю. Це те, що я мало часу проводжу з сім’єю».

Сім’я – це найголовніше?
У мене чарівна дружина та 4 дітей. Найстарша – це дівчинка Аліса, 12 років. Вона вже дуже доросла та гарна панна. За нею – семирічний Михайлик – він справжній воїн, захопився книгами про індіанців. П’ятирічна Марія – наша гордість, адже вона з усіма вміє знайти спільну мову. Та Катеринка, вона у свої 4 рочки є найхитрішою та наймилішою серед всіх членів сім’ї. Вона знає, що сказати і що зробити так, щоб я обов’язково з нею погодився. Тому я бачу, що боротись варто не лише за голоси на виборах, а й за час зі сім’єю. Боротись і перемагати. Думаю, що відчуття справедливості передається по крові. Навіть в цьому плані я переживаю за своїх дітей, адже вірю, що всі добрі та погані вчинки відобразяться на них дітях. Ти і твій рід – це сума ваших вчинків.

Країна в якій хочеться жити, яка вона?
Ця ідеальна країна була на майдані. Країна вільних громадян які, з одного боку, відчувають свою відповідальність за те, що відбувається. З іншого боку – з величезною повагою ставиться до інших людей. Країна, де Я і МИ – дуже збалансовано. Центральний уряд маленький підконтрольний людям. Країна, де прозоро витрачаються спільні кошти. В перші тижні – цей маленький студентський майдан за тиждень зібрав 260 тис. грн. Але ми змогли витратити тільки 100 тисяч. Це хороший приклад, якою може бути країна.

Безумовно, ідеальна країна – країна захищена. На майдані з’явилося багато людей, які показали свою хоробрість і навіть готовність вмирати за майдан. Таким має бути наше військо, військовими маємо пишатись.

Інтерв'ю на сайті «Об'єднання «Самопоміч»

Нагадаємо, Голову громадського люстраційного комітету Єгора Соболєва партією «ВОЛЯ» було делеговано брати участь у позачергових виборах у Верховну Раду України по списках «Об’єднання «Самопоміч».

Поділитися новиною:
Поділитися