22 вересня, 00:30

Юрій Дерев’янко взяв участь у фестивалі повстанської та стрілецької пісні

21 вересня Надвірна приймала обласне свято повстанської та стрілецької пісні імені Софії Галечко. Фестиваль приурочили 100-річчю створення Легіону українських Січових Стрільців та 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. У його відкритті взяли участь керівники області та району та народний депутат від Надвірнянщини Юрій Дерев’янко.

На думку депутата, армія нині потребує, як матеріальної, так і моральної підтримки. І обов"язок кожного українця — допомогти чи грошима, чи морально. Події на Сході держави Юрій Дерев"янко назвав перевіркою для Українського народу на його міць та цілісність.

«Як століття тому, так і зараз, слова повстанської пісні надзвичайно актуальні. Як тоді, так і нині, наші сини-добровольці йдуть боронити рідну землю, як тоді, так і зараз, наша рідна земля втрачає своїх кращих синів, омивається кров"ю патріотів і сльозами наших матерів, дружин та сестер, — наголосив у своєму виступі Юрій Дерев"янко, — Я б дуже хотів, аби наша спільна молитва та пісня оберігали наших вояків, додавали їм наснаги протистояти ворогові. Переконаний, Україна обов"язково переможе і ми, українці, ще раз покажемо усьому світові, що ми — велика та сильна Українська нація».

Цьогорічний фестиваль повстанської та стрілецької пісні імені Софії Галечко зібрав 27 колективів та солістів з Прикарпаття. У їхньому репертуарі винятково патріотичні твори. У програмі свята були й молитва за Україну та за полеглих героїв, покладання вінків до пам"ятника Іванові Франкові, адже і цього разу захід провели у міському парку, названого іменем Каменяра. Особливого колориту надали надвірнянські майстри та газди, які на святі влаштували показові виставки своїх робіт.

Загалом започаткували фестиваль стрілецької і повстанської пісні у 1991 році. А 2003-го за ініціативи Надвірнянського районного історико-просвітницького товариства "Меморіал" та місцевих депутатів його відновили. Назвали свято іменем першої української жінки-офіцера Софії Галечко. Вона на початку Першої світової війни добровільно вступила до легіону Українських січових стрільців, була санітаркою, розвідницею, стрільцем, а згодом хорунжою УСС, відзначилася в боях в Карпатах та на Маківці. Трагічно загинула 1918 року.

  • Усі новини
  • Всі
  • Головні
  • Регіональні
  • Анонси подій
  • Люстрація
  • Інститут розвитку громад
  • Форум малих реформ
  • Вибори 2014
Поділитися новиною:
Поділитися