2 жовтня, 18:21

Дніпропетровські активісти вимагають зняття з посади обласного прокурора Романа Федика

Дніпропетровські активісти звернулися до Генпрокурора України із заявою, в якій вимагають зняття з посади обласного прокурора Романа Федика. Про це під час прес-конференції в медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ» заявила голова люстраційного комітету Штабу національного захисту Дніпропетровська, кандидат в народні депутати від партії «ВОЛЯ» Таміла Ульянова

«Ми звертаємося до Генерального прокурора із заявою, в якій вимагаємо зняття з посади обласного прокурора Федика та порушення проти нього кримінальних справ за фактом його незаконної діяльності та бездіяльності. Крім того, ми вимагаємо порушення кримінальних справ за фактом використання адмінресурсів, захоплення будівлі обласної прокуратури і порушення наших конституційних прав, передбачених ст.40 Конституції України», - повідомила Таміла Ульянова.

Вона зауважила, що Федик безпідставно відмовляє громадянам у порушенні кримінальних проваджень, натомість закриває справи проти корупціонерів, а також покриває незаконний бізнес.

Присутній на прес-конференції Голова громадського люстраційного комітету, партієць «ВОЛЯ» Єгор Соболєв зауважив, що сумнівними призначеннями влада провокує людей.

«Сьогодні люди змушені брати на себе ініціативу з очищення влади від корупціонерів, слуг режиму Януковича, тітушок в суддівських мантіях та перевертнів в міліцейській формі, тому що не бачать змін. Закон про очищення влади був ухвалений 16 вересня, але до сьогодні під його текстом немає підпису Президента. Натомість, Генпрокурор заявляє про нібито неконституційність закону, і нехтує звернення, які стосуються його підлеглих», - зазначив Соболєв.

Він також додав, що для того, щоб люстрація відбулась - потрібна політична воля керівництва країни.

«У Чехії люстрацію проводив Вацлав Гавел, в Грузії Михайло Саакашвілі. В Україні її поки що проводять лише громадські активісти, не маючи жодних владних повноважень та підтримки з боку влади. І проводять ефективно – добиваючись відсторонення одіозних чиновників», - зауважив він.

Крім того, Соболєв зазначив, що якби закон «Про очищення влади» був підписаний, і почав виконуватися - тоді б чиновників знімали законно, без сміттєвих баків і відер. 

«Але поки закон не запрацював, суспільство просто не бачить іншого шляху. І це правильно, якщо чиновник порушує закон, його треба виганяти будь-яким способом», - зазначив він.

Дніпропетровські активісти зауважили, що в разі ігнорування їх вимог Генпрокурором – вони підуть маршем на Київ, аби бути почутими.

Нагадаємо, що в Дніпропетровську представники люстраційного комітету разом з активістами і мешканцями міста 30 вересня та 1 жовтня збиралися на акцію протесту під будівлею Дніпропетровської обласної прокуратури з вимогою відставки Романа Федика.

Активісти простояли під прокуратурою понад 3 години - двері головного і бокового входів просто-напросто були закриті. Тоді чоловіки почали розхитувати головні двері і вони відкрилися. Активісти, за словами Ульянової, дверей не виламували і захоплення будівлі не проводили. 

«Коли ми зайшли до приймальні обласного прокурора, його заяви нас просто шокували. Він сказав, що весь цей час приймав на своєму робочому місці людей у свої прийомні години і показав журнал прийому громадян. На питання, як ці люди потрапили до обласного прокурора, він нам нічого не відповів», - відзначає Таміла Ульянова. 

За її словами, прокурор скомкав всі заяви від громадян, які йому передали в руки. Пізніше один з активістів вказав на піджак прокурора, де був значок із діамантами (ціна близько 10 тис доларів, кажуть активісти), на що Федик розвернувся назад, вдарив людину, яка показувала документи, два рази в обличчя і почав душити. За цим фактом постраждалі написали заяву в райвідділ міліції і зняли побої. 

З моменту призначення на посаду прокурора області Р.Федика, Люстраційний комітет неодноразово звертався безпосередньо до нього із заявами, зверненнями та скаргами, на підставі відомостей, отриманих від громадян, постраждалих внаслідок дій різних владних структур. Проте, жодної відповіді з боку прокуратури так і не отримали. 

  • Усі новини
  • Всі
  • Головні
  • Регіональні
  • Анонси подій
  • Люстрація
  • Інститут розвитку громад
  • Форум малих реформ
  • Вибори 2014
Поділитися новиною:
Поділитися