4 жовтня, 21:00

Юрій Дерев’янко: «Три кроки аби передати владу місцевим громадам»

Україна загальмує у своєму розвитку, якщо не провести децентралізацію влади, вважає народний депутат, кандидат до Верховної Ради по мажоритарному округу № 87 Юрій Дерев’янко. Як саме має бути здійснена децентралізація народний обранець розповів на зустрічі з громадою села Микуличин Яремчанської міської ради, відповідаючи на запитання своїх виборців.

«Територіальні громади мають самі розпоряджатися місцевими бюджетами — гроші повинні залишатися на місцях. Час запустити механізми місцевої демократії: референдуми, громадські слухання та ініціативи», — вважає Юрій Дерев`янко.

За словами депутата, децентралізувати владу означає передовсім зламати централізовану вертикаль виконавчої влади і надати максимальні повноваження громадам сіл, селищ та міст приймати рішення, в тому числі фінансові. Потрібно, щоби люди на місцях мали можливість та ресурси самотужки вирішувати свої першочергові проблеми. І зробити це можна в три кроки, переконаний нардеп.

«Депутати обласної ради мають обирати голову виконавчого комітету. Тобто, посада голови ОДА повинна стати виборною. Так само депутати районної ради мають обирати голову виконкому свого району. Це означає, що розпорядником акумульованих з наших податків і зборів коштів буде область і, відповідно, — район, — унаочнює механізм змін Юрій Дерев'янко. -  Втілити реформу можна досить швидко, якщо зробити три кроки: по-перше, змінити Конституцію, по-друге, прописати і прийняти відповідний Закон і, як завершальний етап, провести перевибори до місцевих рад».

За словами народного депутата, запустити децентралізацію влади новообраний парламент зможе наприкінці зими 2015 року, адже зміни до Конституції вносяться двома черговими сесіями Верховної Ради. «Ми це питання будемо відстоювати у парламенті, бо це частина програми партії "ВОЛЯ"», — заявив кандидат до ВРУ, член Ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев`янко.

Він вважає, що Україні пора втілювати кращу практику успішних європейських держав, де територіальні громади ефективно працюють, вирішуючи не лише дрібэязкові господарські питання, а й серйозні проблеми своїх територій, що потребують вагомих капіталовкладень. «У більшості країн ЄС громади мають право самі приймати ключові рішення. І роблять вони це на своїх територіальних референдумах. Такі проводять, коли мова йде про розподіл великих коштів, державного майна чи землі. Це дуже ефективно працює», — розповів Юрій Дерев'янко.  

Щоби розпочати зміни, які сприятимуть розвитку країни, вважає народний депутат, громадянам слід провести у парламент обранців, які мають волю змінити систему. Відтак на кожного з нас покладена відповідальність обирати між минулим і майбутнім, зазначив Юрій Дерев`янко. Сьогодні головне завдання для громадян — дуже відповідально поставитися до свого голосу.

  • Усі новини
  • Всі
  • Головні
  • Регіональні
  • Анонси подій
  • Люстрація
  • Інститут розвитку громад
  • Форум малих реформ
  • Вибори 2014
Поділитися новиною:
Поділитися