13 жовтня, 14:36

Громадськість повинна стати локомотивом, мотором люстрації – Соболєв

Громадськість має стати локомотивом, мотором, тією силою, що забезпечить проходження люстрації по Закону. Про це заявив голова Громадського люстраційного комітету, кандидат в народні депутати України від Об’єднання «Самопоміч» Єгор Соболєв на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

При Міністерстві юстиції України буде створено Громадську раду з люстрації. За словами Соболєва, до цього органу повинні увійти сильні журналісти та громадські активісти. Він назвав основні критерії для потенційних членів цієї ради: кришталева репутація, багаторічний досвід боротьби з корупцією та згода пройти люстраційну перевірку.

Відповідаючи на питання про діяльність ради, Соболєв зазначив: «Не треба чекати ніякого статусу. Є Закон, він обов’язковий до виконання усіма громадянами України, і усі громадяни мають долучитись до контролю за його виконанням».

За словами Єгора Соболєва, запропоновано наступний механізм діяльності ради: в місті Києві буде призначено 13 людей, яких оберуть з найавторитетніших та найрезультативніших громадських діячів та журналістів. «В регіонах так само будуть призначатися представники. Згода на призначення повинна бути отримана від всіх членів цієї ради», – зазначив політик.

У ході прес-конференції підкреслено, що Громадська рада не буде займатися люстрацією, це державне рішення звільнити людину з посади. «Тільки від посадовців, від керівників держави залежить перший етап виконання Закону. Згідно Закону впродовж 10 днів всі керівники повинні звільнити працівників, які підпадають під люстрацію – вихідців з КДБ, людей з комсомольським минулим, людей, які працювали на Януковича на керівних посадах», – акцентував увагу Соболєв.

Крім того, підкреслено, що оголошення про конкурс для потенційних членів Громадської ради з люстрації буде опубліковано на сайтах Громадського люстраційного комітету та Міністерства юстиції України.

Поділитися новиною:
Поділитися