15 жовтня, 16:06

Ухвалений закон "Про запобігання корупції" не заважає чиновникам ховатися за спинами родичів

Парламентський комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією відмовився підтримувати поправку до проекту Закону "Про запобігання корупції", яка зобов'язує усіх близьких осіб чиновників щорічно декларувати свої доходи і видатки за місцем своєї реєстрації.

Про це повідомив народний депутат, член Ради партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко, який запропонував внести відповідну поправку.

За словами Дерев'янка, члени комітету спочатку підтримали поправку, однак потім відкликали свої голоси. Поправка була поставлена на повторне голосування і уже не здобула підтримки нардепів.

Згідно з редакцією проекту Закону "Про запобігання корупції", який був напередодні ухвалений Радою, держслужбовці повинні декларувати власне майно, а також майно членів своєї сім`ї, які мають надати йому таку інформацію. При цьому відповідальність за достовірність цієї інформації нестиме лише чиновник.

Натомість Дерев'янко пропонує, по-перше, значно розширити коло осіб, щодо доходів і видатків яких перевірятиметься інформація, включивши до нього усіх близьких осіб чиновника (в тому числі тих, які не проживають з ним разом).

По-друге, він пропонує зобов'язати цих близьких осіб особисто подавати майнові декларації до місцевих податкових органів. При цьому самі держслужбовці будуть подавати власні декларації до Національної антикорупційної комісії.

При цьому нардеп наголосив, що державний службовець, близькі особи якого відмовляються надати йому (надали недостовірну) інформацію про свій майновий стан для заповнення ним декларації, не нестиме за це відповідальності.

Як зазначив Дерев'янко, у даному випадку близька особа чиновника і сам чиновник несуть відповідальність виключно перед державою та законом.

Відповідно до редакції проекту Закону "Про запобігання корупції", ухваленому у першому читанні, до близьких осіб належать: особи, які спільно проживають, пов"язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки із держслужбовцем (крім осіб, взаємні права та обов'язки яких із суб'єктом не мають характеру сімейних).

В тому числі до цієї категорії відносяться особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі, а також — чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням чиновника.

"В деяких країнах усі громадяни, незалежно від того чи є вони державними службовцями, чи ні, зобов'язані декларувати своє майно. Ми такою країною поки не стали, але цим законом ми пропонуємо зобов'язати це робити хоча б чиновників та їх близьких осіб. Це дозволить виявити ті випадки, коли чиновник переписує своє майно та активи на тещу, онучку, бабцю", — наголошує Дерев'янко.

Він зазначає, що в Україні сьогодні є багато органів, які борються з корупцією, але чомусь жоден чиновник-корупціонер не виведений на чисту воду.

"Чому ми думаємо, що після того, як з`явиться новий орган (Національне антикорупційне бюро і Національна Антикорупційна комісія) щось зміниться? Якщо не змінити механізм декларування чиновниками та їх близькими особами своїх статків, зобов'язавши  близьких осіб чиновників декларувати своє майно, новоствореним антикорупційним органам буде досить складно віднайти переписані на родичів статки, нічого не зміниться", — пояснив свою позицію нардеп.

Як відомо, 14 жовтня Верховна Рада ухвалила проект Закону "Про запобігання корупції". За це рішення проголосували 230 народних депутатів.
  • Усі новини
  • Всі
  • Головні
  • Регіональні
  • Анонси подій
  • Люстрація
  • Інститут розвитку громад
  • Форум малих реформ
  • Вибори 2014
Поділитися новиною:
Поділитися