16 жовтня, 16:51

Громадськість має стати головним люстратором вже сьогодні – Соболєв

"Не чекайте ніякого статусу, є Закон «Про очищення влади», який влада має виконати, домагайтеся цього". До цього закликав голова Громадського люстраційного комітету, кандидат в народні депутати України по списку Об’єднання «Самопоміч» Єгор Соболєв. Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді».

Наш головний люстраційний закон сьогодні, 16 жовтня, набув чинності. Дуже багато надій та дій було вкладено, щоб це сталося, – зазначив Соболєв.На його переконання будь-який закон в нашій державі наразі – лише папірець, якщо громадськість не включиться до його реалізації.

Соболєв підкреслив, що впродовж десяти днів усі керівники мають звільнити тих підлеглих, в особових справах яких:
– робота начальником на Януковича від рівня голови райдержадміністрації;
– керівництво прокуратурою, СБУ, міліцією під час Майдану від рівня заступника голови обласного управління, а в Києві – районного управління;
– робота в КДБ, навчання в школах КДБ, робота керівником в КПРС від рівня секретаря райкому і комсомольським бонзою від рівня ЦК ЛКСМУ.

«Далі почнуться перевірки усіх, хто залишаться на посадах. Від прем'єр-міністра до дільничного міліціонера. Ми спеціально виписали закон так, щоб Ви могли включитися. Про кожну перевірку повідомлятиметься на сайті Мінюсту. Разом з декларацією людини, яку перевіряють», – відмітив політик.

Соболєв зазначив, що основне запитання закону – чи може суддя, правоохоронець, чиновник пояснити походження свого майна, свого і членів родини, з якими проживає. «Допоможіть хабарникам у Вашому район нічого не забути і не оминути жодного запитання. Брехня про майно чи неможливість пояснити де взяв – підстава для люстрації», – закликав він.

«Зараз – включайтеся! Цей закон по-справжньому не хотіла ані нинішня Рада, ані нинішній Президент. Буде багато саботажу, опору, зловживань при виконанні закону. Коли Ви це будете бачити – приходьте до порушників в кабінети і домагайтеся виконання закону», – закцентував кандидат у народні депутати.

Головний громадський люстратор також відмітив, що розпочато формування Громадської ради з люстрації, яка координуватиме громадський контроль за очищенням влади на центральному рівні і буде призначати уповноважених для такої координації на місцях. Заявки приймаються до кінця тижня.

Крім того політик висловив подяку усім людям, які зробили вирішальний внесок в появу закону, зокрема, правникам-волонтерам, учасникам мітингів, автомайданівцям, депутатам нинішнього парламенту, які виступили співавторами закону і за нього голосували, фонду «Відкритий діалог», ультрасам та представникам Громадського люстраційного комітету.

Поділитися новиною:
Поділитися