17 жовтня, 15:19

Юрій Дерев’янко: Парламент мусить змінити пенсійне законодавство

Дві тисячі євро компенсації пенсіонерці з Микуличина. Народний депутат Юрій Дерев`янко з командою юристів своїх депутатських приймалень виграв справи у Європейському суді з прав людини, допомагаючи прикарпатським пенсіонерам відстояти права на пільги і виплати. Зокрема, за статусом "діти війни".

"Наразі Україна боргує 7 мільярдів гривень доплат до пенсій "дітям війни". У цьогорічному бюджеті на цю статтю передбачено лише 100 мільйонів гривень", — повідомив на зустрічі з виборцями нардеп, кандидат до Верховної Ради по 87 виборчому округу Юрій Дерев`янко.

У відповідь на звернення мешканців Прикарпаття з приводу невиплати нарахувань "дітям війни" народний депутат Юрій Дерев`янко вдався до практики Європейського суду з прав людини. У приймальнях народного депутата надавалася безкоштовна юридична допомога людям, які мають відповідний статус, у вигляді написання документів у судових справах та юридичного супроводу судових процесів. За два минулі роки юристи приймалень на звернення пенсіонерів склали і подали до Європейського суду з прав людини 154 заяви про захист прав "дітей війни" на гарантовані їм законом доплати. 

Серед тих, хто звернувся по допомогу до нардепа, була мешканка гірського села Микуличин, що на території Яремчанської міської ради. Жінка поскаржилась Дерев`янку, що їй не доплатили до пенсії як "дитині війни" близько 1500 грн. У листопаді 2012 року юристи нардепа підготували заяву до Європейського суду з прав людини. А 14 лютого 2014 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення на користь заявниці. Відтак їй була присуджена компенсація в розмірі 2 000 євро. Після цього юристи Юрія Дерев"янка склали документи, які потрібні були для виконання рішення. На сьогодні, кошти — на рахунку жінки.

"Розгляд справи у Європейському суді — процес довготривалий, а для літніх людей — кожен рік безцінний, — коментує Юрій Дерев`янко. — Змінити ситуацію мусить новообраний парламент — депутати мають продемонструвати політичну волю та розпочати зміни пенсійного законодавства. Найпершим кроком має стати скасування законодавчих актів, які створюють перешкоди пенсіонерам отримувати  пільгові доплати, передбачені законом".

За словами нардепа Дерев"янка, головна проблема в тому, що на сьогоднішній день є кілька методик нарахування пенсій. "Люди бігають по архівах, бо одні довідки приймають, а інші ні. Досі не визначено перелік документів, необхідних для того, щоби мати змогу оформити чи перерахувати пенсію. Це – "ручне" керування. Тим часом все можна було зробити прозоро — запровадити єдиний формульний розрахунок, ввести дані в комп`ютерну систему і автоматично нараховувати пенсії та пільги", — переконаний кандидат до парламенту.

Теперішній спосіб нарахування пенсій Юрій Дерев`янко вважає корупційним. І наголошує, що так бути не повинно. Виправити ситуацію мусить наступний парламент.

Кандидат до Верховної Ради по мажоритарному округу №87, член Ради партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев`янко з командою однодумців працюватимуть над законодавчим закріпленням змін у розрахунках пенсій та забезпеченням прозорого, зрозумілого і справедливого їх нарахування. Таку позицію Дерев`янка поділяють і решта кандидатів від "ВОЛІ" та "Самопомочі" — ці поличні сили об`єднали свої виборчі списки. Крім того, "ВОЛЯ" веде до парламенту 36 своїх мажоритарників. Серед них і Юрій Дерев`янко на Надвірнянщині.

Працюючи попередні два роки у Верховній Раді Юрій Дерев’янко дотримувався задекларованих принципів і не змінював чітко визначеної лінії поведінки. Зокрема, голосував "ЗА" скасування "пенсійної реформи" Януковича — Азарова — Тігіпка. Підтримав законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України про поліпшення умов пенсійного забезпечення громадян. Адресував десятки звернень про перерахунок розміру пенсій мешканцям округу, який власне і був зроблений — кожну справу супроводжував юрист із депутатської приймальні Юрія Дерев`янка. 

Кандидат до парламенту Дерев`янко переконаний, що на сьогодні важливо законодавчо внормувати нарахування пенсій і визначити єдиний потрібний для цього пакет документів. Це цілком під силу новообраній Верховній Раді.
  • Усі новини
  • Всі
  • Головні
  • Регіональні
  • Анонси подій
  • Люстрація
  • Інститут розвитку громад
  • Форум малих реформ
  • Вибори 2014
Поділитися новиною:
Поділитися