18 жовтня, 13:43

Партія "ВОЛЯ" презентувала в Івано-Франківську ініціативу "Національний кадровий резерв"

Партія "ВОЛЯ" презентувала в Івано-Франківську всеукраїнську громадську ініціативу "Національний кадровий резерв". Як буде працювати цей громадсько-політичний проект, покликаний привести на державні посади замість дискредитованих чиновників кваліфікованих патріотичних професіоналів, розповіли лідери партії — політолог Сергій Таран, народний депутат, кандидат до ВРУ по 87 виборчому округу  від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев`янко, громадська активістка, кандидат до парламенту по 84 виборчому округу від партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала та одна з лідерів Громадського люстраційного комітету, кандидат в народні депутати України по списку Об'єднання "Самопоміч" Ірина Суслова.

Суть ініціативи – створення публічної бази кадрів, які кваліфіковано і ефективно зможуть замінити люстрованих чиновників. А також будуть джерелом подальших кадрових призначень у структури влади та в інші державні органи.

 "Ініціатива "Національний кадровий резерв" є логічним продовженням процесу люстрації, що розпочався після введення в дії Закону "Про очищення влади". Це окремий проект, який передбачає можливість знаходження і заміщення вільних посад, які з'являтимуться після того, як чиновники покидатимуть свої крісла. Ініціатива дозволяє реалізовувати так звані "соціальні ліфти". 

Саме завдяки цьому принципу у керівні органи партії потрапляють найперспективніші кадри. Через Національний кадровий резерв також буде забезпечений цей "соціальний ліфт" — щоби найбільш гідні представники суспільства, незалежно від їхньої партійності, потрапляли на ті державні посади, які вони можуть гідно займати, відповідно до їхньої фаховості, компетентності, патріотичних поглядів", — сказав Юрій Дерев`янко.   

Учасники ініціативи, які розробляли та вимагали від Верховної Ради ухвалення Закону "Про очищення влади" (люстрацію), заявили, що інформація про кандидатів у Національному кадровому резерві буде відкритою. Зокрема, на інтернет -порталі. "Ми хочемо створити іншу систему набору кадрів у державі, ніж та, яка є зараз. Це передбачено нашим законом про люстрацію. Там передбачений і механізм набору на роботу. Це — механізм відкритих кадрових конкурсів, які відбуватимуться за участі громадськості. Інформація буде відкритою і публічною. Окрім того, кожна людина, яка балотується на цю посаду, матиме свою програму ефективної роботи на посаді", — наголосила Ольга Галабала.

"На сьогодні вже недостатньо просто звільняти корупціонерів та співучасників режиму Януковича, потрібно пропонувати конструктивну альтернативу — нових професіоналів, які знають і вміють здійснювати успішні стратегії та проекти", — заявив член Ради партії "ВОЛЯ" Сергій Таран. За його словами, в суспільстві визрів колосальний запит на оновлення чиновників. "Очікування суспільства щодо влади сьогодні радикальні. Громадяни втомилися, що від них нічого не залежить. Так було за старої влади. Так залишилося і за влади нової. Тому цей запит буде реалізовуватися в будь-якому випадку. Питання лише - в який спосіб. Природно, що зараз країною прокотилася хвиля сміттєвих люстрацій. Але водночас суспільству треба пропонувати інших людей — з іншим мисленням. Власне наша громадська ініціатива "Національний кадровий резерв" покликана дати людям розуміння і надію, що після зміни чиновників буде нова якісна влада", — сказав Таран.

Учасники кампанії здійснюватимуть громадський контроль за проведенням кадрових конкурсів у міністерствах та відомствах. До проекту будуть залучені міжнародні партнери, які разом з українськими фахівцями розроблятимуть зміни до критеріїв та вимог до державних службовців, організовуватимуть стажування у державних органах влади ЄС і США. "Ще громадським люстраційним комітетом ми почали працювати з великою кількістю міжнародних організацій, які ділилися з нами досвідом та допомагали розробляти Закон "Про очищення влади". Сьогодні ми впевнені, що те саме потрібно робити з Національним кадровим резервом. Ми будемо долучати міжнародних партнерів, які допоможуть нам розробити відповідні критерії до чиновників, які претендують на ті чи інші державні посади. Аби кожна людина, кожен громадянин, незалежно від того, звідки він родом - чи з Тисмениці, чи з Канева, - мав право зайняти посаду без зв"язків та хабарів. Саме на керівних посадах у органах державної влади", - наголосила Ірина Суслова, член партії "ВОЛЯ", активістка Люстраційного комітету.

Волівці переконані, що настав час відмежувати політику від державної влади. "Партійні квоти при розподілі державних керівних посад довели нашу державу до коллапсу. Ми це на власному досвіді пережили — нам пропонували посади і міністерстві, але з умовою, що, до прикладу, першого заступника призначають від Свободи, другого від Батьківщини, третього від Удару і так далі. Нікого не цікавив рівень професіоналізму. Така політика просто гальмує роботу будь-якого міністерства і загалом розвиток країни. Ми завжди були проти партійних квот і зараз так само наголошуємо на цьому. Державна служба має бути взагалі від`єднана від політики", — відзначила кандидат до Верховної Ради Ольга Галабала.

Поділитися новиною:
Поділитися