21 жовтня, 17:08

Єгор Соболєв: Президент і Рада саботують люстрацію суддів

Закон «Про відновлення довіри до судової системи» фактично не виконується, тому що влада саботує делегування людей у комісію, яка має перевіряти суддів, і створення Вищої ради юстиції. Про це заявив голова Громадського люстраційного комітету, кандидат в народні депутати України від Об’єднання «Самопоміч» Єгор Соболєв в розмові з українською службою «Deutsche Welle».

«Минулу чинну Вищу раду юстиції розпустили, а нова не створюється через саботаж і згоду Президента та Верховної Ради з цим саботажем. Крім того, згідно з ухваленим законом про очищення влади, судді також мають пройти перевірку на предмет того, чи можуть вони пояснити походження своїх статків. Якщо ні, то такий суддя буде звільнений», – підкреслив громадський люстратор.

За словами Соболєва, закон «Про відновлення довіри до судової системи» набув чинності ще в квітні. «Згідно з ним, усі судді, які арештовували людей, давали санкції на прослуховування, забороняли зібрання під час Майдану, мають бути перевірені на предмет дотримання присяги. Порушення присяги автоматично означає звільнення з забороною повертатися в суддівську професію і позбавлення усіх пенсій та інших привілеїв чесного судді», – зазначив політик.
Відповідаючи на питання щодо механізму люстрації згідно Закону «Про очищення влади», Соболєв розповів, що державні органи мають залишити люди, які не можуть пояснити походження свого майна та майна своєї родини, ті, які були начальниками за часів правління Віктора Януковича і допомагали йому будувати мародерський режим, а також люди, які походять з КДБ та керівних органів Компартії і Комсомолу.

«Перевірка, згідно з законом, має розпочатися згори. Упродовж найближчих 10 днів - відлік почався 16 жовтня - усі керівники мають звільнити всіх підлеглих, якщо бачать у їхніх трудових книжках та особових справах інформацію про причетність до тих трьох категорій, які я назвав. Після цього почнеться перевірка всіх, хто залишився на посадах, і всіх, хто буде на ці посади приходити. Принцип той самий - згори, від Прем’єр-міністра до останнього дільничного міліціонера», – відзначив Соболєв.

Соболєв підкреслив, що люстраційний закон написаний так, щоб люди знали, що відбувається на кожному етапі. «Про початок перевірки кожного посадовця, судді чи правоохоронця буде повідомлятися на сайті Міністерства юстиції України. Разом з тим, буде оприлюднюватися його люстраційна заява – що він є людиною, яка не підпадає під люстраційні критерії – і декларація про доходи і майно. Так само буде оприлюднюватися інформація за результатами перевірки, а людина - заноситися до реєстру люстрованих осіб», – розповів кандидат в нардепи.

За його словами, щоб громадяни мали можливість доносити думку про факти або порушення під час перевірок, буде створено спеціальний сайт та сформована спеціальна громадська рада з люстрації, яка також передбачена законом, до неї мають увійти, в першу чергу, журналісти, які спеціалізуються на розслідуваннях.

Відносно звільнення чиновників, які працювали за часів Януковича, але не вчинили злочинів Соболєв зазначив, що участь у творенні того режиму, який зробив корупцію неймовірно масштабною, який побудував цілу машину мародерства, це вже є злочин. «Я вже не кажу, що режим закінчився розстрілом людей, терором власного населення. Ми не кажемо, що всі люди, які були на державній службі, мають піти, але перші особи - так, йдеться про керівників районних державних адміністрацій, губернаторів, міністрів, голів адміністрацій Януковича, керівників служби безпеки, прокурорів. Вони всі повинні назавжди залишити державні органи влади», – закцентував він.

Крім того, за словами Соболєва, Кабінет міністрів уже оголосив, що 19 високопосадовців звільнилися за власним бажанням і ще 20 потраплять під звільнення. На його думку, серед людей, які усім відомі, має бути звільнений голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, він є вихідцем із КДБ і закінчив Інститут розвідки імені Андропова КДБ СРСР. «А закон вимагає, щоб всі люди, які працювали, співпрацювали або вчилися в КДБ, залишили наші державні органи», – резюмував політик.

Поділитися новиною:
Поділитися