24 жовтня, 17:28

Кандидатів до Громадської ради з люстрації визначили не ми, а їхні професійні досягнення – Соболєв

Майбутніх членів до складу Громадської ради з питань люстрації визначили не ми, а їхні професійні досягнення. Про це під час спільної прес-конференції з Міністром юстиції України Павлом Петренком заявив голова Громадського люстраційного комітету, кандидат у народні депутати України за списком Об’єднання «Самопоміч» Єгор Соболєв.

Крім того, Соболєв зазначив, що членів Громадської ради з люстрації треба сприймати не як людей, що будуть творити люстрацію, а тих, хто буде допомагати з громадським контролем за люстрацією. «Ні 12, ні 120, ні навіть 1200 людей не зможуть проконтролювати процес люстрації. Мають включитися якомога більше громадян», – закцентував громадській люстратор. 

Міністр юстиції Павло Петренко підкреслив, що з 1 листопада почнеться масова люстрація в Кабміні, вона почнеться з керівників відомств та їх заступників. За його словами, люстраційні процеси будуть організовані в обласних органах влади.

Під час прес-конференції громадський активіст Карл Волох заявив:  «Громадська рада формувалась з журналістів з певною репутацією, щоб не дати комусь змогу сховатись від люстрації, не дати змоги зробити те, що суперечить ходу закону».
Голова Польської Фундації «Відкритий діалог» Людмила Козловська зазначила, що з квітня фонд організовував приїзд місії спостерігачів для аналізу люстраційних процесів. За її словами, активісти переклали люстраційний закон на 8 мов, залучили 35 фахівців з різних країн, які мають люстраційний досвід. 
«Ми ставимо за мету зробити максимально прозорим процес люстрації для того, щоб ніхто не зміг викривити авторитет України», – підсумувала Козловська. 

Поділитися новиною:
Поділитися