21 листопада, 14:35

Волівці допомагають відстоювати інтереси громади на Прикарпатті

Мешканці села Делієве на Івано-Франківщині разом з активістами партії «ВОЛЯ» пікетували керівництво компанії «Даноша». Люди обурені відкриттям нового свинокомплексу.

Активну участь у процесі перемовин між громадою села та підприємством бере екс-кандидат в народні депутати, представник партії «Воля» Ольга Галабала. Вона підкреслила, що громада не виступає проти інвестора, а лише відстоює дотримання законодавства та екологічних стандартів.

«Ми перебуваємо в процесі перемовин у спірних питаннях. І під час ведення перемовин ми отримуємо відкриття нового комплексу в той час, коли інші спірні моменти не вирішені. Спірним питанням є дотримання усіх вимог екології. Громада переконана, і ми переконані, що ці екологічні умови не дотримані. Також не дотримана допустима кількість свиней на цій території. Наступне питання – це погодження і законність будівництва цього свинокомплексу. Також важливим питанням є ремонт місцевих доріг, якими їздить великогабаритний транспорт підприємства. Тому цей протест викликаний тим, що коли у нас є спір, відкривається новий комплекс. Це є перешкодою для нормального переговорного процесу. Ми не проти інвестора «Даноші», ми не проти створення нових робочих місць. Ми за те, щоб були дотримані усі екологічні умови і стандарти. Якщо громаді завдається шкода, то вона громаді має бути компенсована. Ми сподіваємося на другий етап переговорів, на швидке вирішення усіх спірних моментів. Інакше ми будемо змушені діяти у судовому порядку», – заявила Ольга Галабала.

Представники територіальної громади села Делієве, яка створена минулого року, нагадали, що своїм рішенням рада заборонила будівництво свинокомплексу фірмі «Даноша». Люди вважають, що компанія не дотримується екологічних стандартів. Також місцеві жителі мають претензії і до участі інвестора в соціально-економічному розвитку села.

«Дуже багато претензій є. Ми написали скаргу у Світовий банк, який кредитує «Даношу», і він прийняв її до розгляду, були переговори щодо всіх цих питань. Зараз уже перший етап цих переговорів пройшов. 25 листопада буде другий. Першим питанням ми розглядатимемо документи, які підтверджують законність побудови свинокомплексу. І якщо вони доведуть, що вони це законно побудували, то в нас є інші питання до розгляду. Це – дороги, потріскані будинки, недотримання екологічного стану на нашій території, через що знижується родючість чорнозему. Раніше такого забруднення і такої нечисті ніколи не було. Другий етап – вода. Вони із свердловин беруть джерельну воду для миття свиней і напування, а люди п’ють підземні води, де гноївка стікає. Ця вода уже практично залита гноївкою. Питання буде стояти про водопровід», – обурюється представник територіальної громади села Делієве Марія Підгаєцька.

На зустріч з керівництвом підприємства підтримати селян приїхала член громадської ради при Міністерстві юстиції України Олександра Романчак. За її словами, сільський голова не мав права віддавати земельну ділянку в оренду «Даноші», оскільки це заборонила своїм рішенням територіальна громада.

«Незважаючи на те, що було рішення прямої дії територіальної громади про заборону будівництва, голова сільської ради в порушення цивільно-правового кодексу України підписав угоду. Підписання угоди між «Даношею» і невиконання рішення прямої дії територіальної громади – це є два докази вчиненого злочину. Тобто особа, яка сьогодні є сільським головою, вчинила злочини проти територіальної громади села Делієве», – вважає Олександра Романчак.

Гендиректор ТОВ «Даноша» Крістіан Якобсен уважно вислухав кожного селянина і заявив, що підприємство завжди дотримувалось українського законодавства і готове йти на співпрацю з громадою.

«Я переконаний, що «Даноші» слід дотримуватися кожної деталі в українському законодавстві. В цьому немає ніякого сумніву. В той же час ми повинні пам’ятати про європейське законодавство, яке строгіше. І строгіше законодавство визначає рамки нашої діяльності. Ферму в Делієве ми ведемо в рамках цих норм. В Данії дуже сильно врегульовані ці питання. Ми дотримуємося точно таких самих норм і тут. Гній ми використовуємо як органічне добриво, замість того, щоб використовувати хімічні добрива. Також в нас на одній із ферм побудований біогазовий завод, який виробляє енергію з відходів. І ми сподіваємося, що і тут в нас, в Галицькому районі, буде теж біогазовий завод. Перш за все, я просто не бачу конфліктів між відкриттям комплексу і процесом наших перемовин, коли ми знаходимо точки дотику і співпрацюємо. Я би хотів такий процес назвати співпрацею. Громада, яка живе в цьому селі, повинна жити, розвиватися і йти вперед. Так само повинна розвиватися й «Даноша». І ці кроки ми повинні робити разом, повинні дослухатися один до одного. Ми кожного дня використовуємо багато годин для удосконалення. Ми розуміємо, що є моменти, які потребують удосконалення, і цей процес ми ведемо разом з вами», – говорить керівник фірми «Даноша».

Наступний етап переговорів між територіальною громадою села Делієва та ТОВ «Даноша» відбудеться 25 листопада.

Поділитися новиною:
Поділитися