24 листопада, 17:42

Люстрація відбудеться лише там, де буде активна позиція громади

Влада не зацікавлена у виконанні закону про люстрацію. Лише активна позиція громади у кожному населеному пункті здатна забезпечити виконання закону “Про очищення влади”.

Про це на зустрічі з громадськими активістами Львівщини заявила член Ради партії “ВОЛЯ” Ольга Галабала.

За її словами для контролю за процесом проведення люстрації партія запровадила інститут уповноважених за парламентським контролем за реалізацією Закону “Про очищення влади” – це будуть помічники народних депутатів партії “ВОЛЯ” на громадських засадах.

Першочерговим завданням уповноважених буде перевірка чи всі чиновники, які попадають під автоматичну люстрацію вже звільнені з державної служби. - “Частина чиновників не попали під автоматичну люстрацію (ті, хто понад рік часу працювали на високих посадах за Януковича). Ми зараз надсилаємо інформаційні запити, аби вияснити хто працював на відповідних посадах і чи звільнені вони”

Місцеві організації партії будуть самостійно визначати особу уповноваженого за парламентським контролем за здійсненням люстрації, які тісно співпрацюватимуть з народними депутатами від “ВОЛІ”.

“За допомогою збору люстраційних скарг від людей ми маємо визначити, хто на місці є найбільшим корупціонером чи хабарником, та найбільше не приймаються громадою”, - пояснює Ольга Галабала. - Кожен державний службовець є суб’єктом люстрації. Наше завдання – зробити так, аби найодіозніші чиновники першими попали у графік люстраційних перевірок. Для цього ми маємо надіслати відповідне подання до Мін’юсту, зафіксувавши невідповідність способу життя його зарплаті та інші критерії, за якими він не проходить люстраційну перевірку. Мін’юст потім спускає на місцевий рівень графік перевірок. Ми маємо контролювати цей процес”.

За словами Ольги Галабали, одним з недоліком процесу люстрації в тому, що графік люстраційних перевірок складають таким чином, що найодіозніших корупціонерів перевірятимуть аж у кінці 2016 року. - “Наше з вами завдання – активізувати громаду так, аби щонайменше 5 найодіозніших чиновників з регіону пройшли цю перевірку найближчим часом у першу чергу - і ми мусимо ми це робити”.

Проте, за її словами, більшість осіб, на яких подаються люстраційні скарги, не підпадають під люстрацію: це головні лікарі, сільські голови, директори шкіл, виборні посади. “Але це не означає, що ми не повинні певним чином реагувати на невдоволення громади. Ми повинні написати подати в прокуратуру відповідні запити з вимогою розібратися в ситуації”.

 Прес-служба партії “ВОЛЯ”

Поділитися новиною:
Поділитися