25 листопада, 10:14

Цей парламент потрібно використати, щоб позбавити олігархів впливу на політику – члени Ради партії «ВОЛЯ»

Можливості нового парламенту потрібно використати для проведення змін, які унеможливлять вплив олігархів на політичні проекти. Це має забезпечити, в першу чергу, закон про державне фінансування політичних партій.

У цьому переконані члени Ради партії «ВОЛЯ» Ірина Суслова та Сергій Таран. Про першочергові кроки людей ВОЛІ у Раді вони спілкувалися з активом партії у Вінниці.

«У Європі політичні партії фінансуються державою. Якщо ми запровадимо таку систему в Україні, для бюджету це вийде значно дешевше. У такому випадку партії не будуть чимось зобов’язані олігархам. Вони будуть зобов’язані Держбюджету і працюватимуть для громадян», - стверджує Сергій Таран.

Окрім цього, на думку народного депутата України Ірини Суслової, логічним продовження люстраційного процесу має стати закон про відкликання держслужбовця, чи депутата. «Для прикладу, це може бути зроблено за фінансовим критерієм, коли видатки держслужбовця не відповідатимуть його доходам. Якщо, наприклад, у нього офіційна заробітна платня 3000 гривень, а він купує автомобіль «Лексус» за 100 тисяч доларів, то відповідно до нього запитання, де він взяв гроші. Тоді він буде змушений піти зі своєї посади і, можливо, понесе відповідальність», - розповідає Ірина Суслова. - Громада зможе відкликати його, як такого, який не справляється зі своїми обов’язками".

В свою чергу, Сергій Таран розповів вінницьким активістам і про інші – позапарламентські методи контролю за владою. «Насправді, те що зараз громадяни починають контролювати владу – то в інших країнах це вже давно працює. Українці завдяки своїй самоорганізованості змогли подолати одного з найбільших диктаторів світу. Ми вже побачили, що українці змогли створити армію. Подумайте тільки: за 4 місяці, і це не вкладається в голову, вони змогли організувати та фінансувати цю армію! То чому ми вважаємо, що не зможемо контролювати владу і зробити реформи?», - резюмував Таран.

Поділитися новиною:
Поділитися