8 грудня, 16:14

Люди «ВОЛІ» протидіють незаконним збагаченням на «Укрспирті»

12 спиртових заводів України випускають компонент моторного палива альтернативний (КМПА), тобто були перепрофільовані на виробництво альтернативних видів палива.

Усі ці підприємства є надприбутковими, оскільки продукція користується величезним попитом і собівартість її в два рази менша, ніж ринкова ціна. Однак, всі прибутки від реалізації даної продукції отримує не державне підприємство, а приватні структури, які укладають договір промислової переробки сировини з даними спиртовими заводами.

Про таку корупційну схему «ВОЛЯ» дізналася з листа, адресованого члену Ради партії Юрію Дерев’янку, від очільника профспілкової організації одного із українських спиртпідприємств.

«Для того щоб укласти договір з «правильною» приватною структурою спочатку слід домовитись з Міністром АПК та директором концерну «Укрспирт» про призначення «свого» директора, - розповідає у листі джерело. –  За часів Януковича такса була 250 тисяч доларів США. Потім потрібно домовитись з посадовими особами концерну «Укрспирт» про щомісячний «мзду» за дозвіл працювати. Після погодження всіх формальностей «свій» директор укладає договір від імені державного підприємства з «правильним» суб’єктом господарювання про надання послуг для виготовлення КМПА».

Наразі «ВОЛЯ» перевіряє достовірність усіх фактів, описаних у корупційних схемах, які, ймовірно, діють на підприємствах спиртової галузі по всій Україні. Паралельно людьми ВОЛІ плануються та готується низка заходів, спрямованих на перекриття корупційних схем, недопущення подальших змов та незаконного збагачення олігархів через підприємства ДП «Укрспирт».

Нагадаємо, на початку грудня у центральних ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що міністра аграрної політики та продовольства України від ВО «Свобода» Ігоря Швайку та директора ДП «Укрспирт» Михайла Лабутіна підозрюють у змові з метою отримання незаконних доходів з діяльності спиртової галузі України. Є підозра, що спиртова галузь України як при Януковичі, так і зараз, узурпована декількома людьми, які ліквідували всі підприємства галузі, зробивши їх цехами однієї юридичної особи ДП «Укрспирт».

Поділитися новиною:
Поділитися