10 грудня, 23:09

«ВОЛЯ» вимагає ліквідувати корупційні схеми на ДП «Укрспирт»

Партія «ВОЛЯ» візьме на контроль конфлікт навколо «Укспирту» та делегує своїх членів до робочої групи при Міністерстві аграрної політики та продовольства, яка буде займатися цим питанням.

Про це йдеться заяві політичної партії.

До Робочої групи готові увійти два депутати від партії «ВОЛЯ» - Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова.

«До складу цієї робочої групи обов'язково мають увійти представники ініціативної групи спиртових підприємств України, представники міністерства і обов'язково народні депутати, які будуть здійснювати парламентський контроль за вирішення цієї ситуації», - наголосила народний депутат від партії «ВОЛЯ» Ірина Суслова.

За її словами, Робоча група повинна за 2 тижні перевірити усі факти зловживань в ДП «Укрспирт».

Також члени партії «ВОЛЯ» наголошують, що розслідування за всіма фактами корупції необхідно проводити відкрито, із залученням громадськості.

Ціль Робочої групи - дослідити всі повідомлення про корупційні діяння та зловживання, які на даний момент відбуваються на заводах, гарантувати об'єктивне розслідування кримінальних справ, які відкриті за фактами зловживань нового та старого керівництва «Укрспирту», яке працювало за часів Віктора Януковича.

Крім цього, Робоча група має проконтролювати, аби нове керівництво «Укрспирту» було призначене на засадах відкритого конкурсу, а також розглянути усі спірні питання, які висловлюються трудовими колективами заводів.  

Напередодні депутати «ВОЛІ» разом із представниками спиртових підприємств взяли участь в акції протесту під Міністерством аграрної політики та продовольства і Кабінетом міністрів України.

Мітингувальники вимагали відсторонити від виконання службових обов’язків гендиректора ДП «Укрспирт» Михайла Лабутіна на період розслідування, а також створити спеціальну робочу групу, яка з’ясує ймовірність функціонування корупційних схем та свавілля, які, за словами протестувальників, існують на підприємствах галузі.

За інформацією представників підприємств, на кожному заводі свої проблеми, які потрібно негайно вирішувати – від невиплати заробітної плати та повного закриття до неефективного використання енергоносіїв та завищених витрат при держзакупівлі.

Позиція партії «ВОЛЯ» щодо «Укрспирту» полягає в наступному:

По-перше, всі підприємства, на яких виробляється харчовий спирт, повинні залишатися державною монополією.

По-друге, має бути врегульоване законодавче поле, згідно якого податки цих підприємств мають сплачуватися за місцем розташування виробництва - у місцеві бюджети. Так, лише в Івано-франківській області підприємство до реорганізації в ДП «Укрспирт» перераховувало до місцевого бюджету 100 мільйонів гривень податків.

По-третє, здійснити модернізацію підприємств для того, аби знизити собівартість виробництва. За рахунок цього Україна зможе експортувати продукцію, що принесе у Держбюджет ще додаткові 3,5 - 4 мільярди гривень доходів.

При ефективному господарюванні «Укрспирт» уже зараз може давати близько 1 мільярду гривень доходів до державного бюджету та поповнювати місцеві бюджети, наголошують в партії.

За оцінками Державної фіскальної служби, через махінації на ДП «Укрспирт» у 2013 році держбюджет України недоотримав від трьох до п'яти мільярдів гривень.

Незабаром «ВОЛЯ» оприлюднить зібрану партією інформацію щодо усіх деталей корупційних схем спиртової галузі та можливостей зробити «Укрспирт» надприбутковим підприємством.

Поділитися новиною:
Поділитися