11 грудня, 09:57

Нардеп «ВОЛІ» закликає Президента та голів МВС і Генпрокуратури розслідувати дії силовиків під час сутичок у Вінниці

Народний депутат, член політичної партії «ВОЛЯ» Ірина Суслова закликає владу провести ретельне і неупереджене розслідування та надати правову оцінку діям правоохоронних органів під час мирних акцій 6 грудня в місті Вінниця.

Відповідне депутатське звернення Суслова надіслала на ім'я Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, Генерального прокурора України Віталія Яреми та Президента України Петра Порошенка.

«Прошу провести службове розслідування та надати правову оцінку протиправним діям співробітників УБОЗ ГУМВС України, УМВС України в Вінницькій області та м. Вінниця, в тому числі начальника УМВС України у Вінницькій області І. Моренця та начальника УМВС України у м. Вінниця Ю. Куцого, щодо безпідставного та неадекватного застосування до протестувальників спецзасобів, що призвело до тяжких тілесних ушкоджень», - йдеться в запиті на адресу Голови МВС.

Крім цього, нардеп закликає Авакова надати інформацію про підстави перебування співробітників УБОЗ ГУМВС та військових бронемашин «Кугугар» на мирній акції протесту, яка відбулася  у Вінниці 6 грудня.

Суслова вимагає від Міністра «провести ретельне, неупереджене і повне розслідування», встановити та притягнути до відповідальності осіб, винних у побитті мирних протестувальників.

Також вона просить очільника МВС не допустити протизаконних переслідувань учасників мирних акцій протесту, які відбулися 6 грудня у Вінниці.

Аналогічне звернення було надіслано і керівнику Генпрокуратури України Віталію Яремі та Президенту України Петру Порошенку.

Серед іншого народний депутат просить Президента «розглянути можливість перегляду кадрових призначень по Вінницькій області з урахуванням позицій громадськості, у тому числі щодо Голови Вінницької ОДА А. Олійника».

До звернень народного депутата додається копія звернення громадського активіста Юрія Павленка, який постраждав під час сутичок з правоохоронцями та був затриманий із порушенням закону.

Нагадаємо, між депутатами Вінницької обласної ради, головою Вінницької ОДА А. Олійником та головою Вінницької обласної ради С. Свитком виник конфлікт щодо дострокового припинення повноважень останнього.

Громадськість виступила на підтримку С. Свитка. У зв'язку з цим близько 300 громадян у передбаченому законодавством порядку зареєструвались для участі у позачерговому засіданні Вінницької обласної ради.

В день проведення засідання громадськість не була допущена в приміщення, де воно відбувалося Зокрема, не допустили на засідання журналістів та помічників-консультантів народних депутатів України Я. Шостака та В. Палія. Будівля ОДА була оточена кордоном з представників міліції, УБОЗу, охоронної фірми «Гепард+» та «тітушок».

Окрім того, в дворі знаходились два автомобілі «Кугуар», автозак та карети швидкої допомоги. Дана інформація підтверджена відеозаписами, поширеними в мережі Інтернет.

Конфронтація конфлікту між громадськістю та представниками правоохоронних органів призвела до сутички, в якій останні, в свою чергу, застосували гумові кийки, сльозогінний та перцевий газ, світло-шумові гранати, в результаті чого постраждав Я. Шостак та інші протестувальники.

Після спровокованої сутички громадськість, незважаючи на спротив, увійшла до приміщення ОДА, проте депутатів у приміщенні вже не було. Активістами було створено Раду Майдану, після чого громадськість звільнила приміщення.

В результаті сутичок постраждало п'ять учасників акції протесту та вісім представників правоохоронних органів. Окрім того, було затримано чотирьох громадських активістів до з'ясування обставин, які були звільнені протягом кількох годин.

Згадуваний громадський активіст Павленко Ю. Є. у зв'язку з участю у вищезазначених акціях був затриманий правоохоронними органами із порушенням вимог КПК України, після чого йому обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою. 

                
Поділитися новиною:
Поділитися